Ultima oră

Avem un nou procuror general

Noul procuror general al R. Moldova este Valeriu Zubco. Ieri, aceasta candidatura a fost votata de toti cei 53 de deputati din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana. „Procuratura Generala nu va indeplini comenzi politice. Va fi o institutie autonoma care va activa in conformitate cu legislatia in vigoare”, a promis noul procuror. Totodata, Zubco a vorbit despre nevoia de reformare a sistemului judiciar din republica, inclusiv a structurilor Procuraturii, si a spus ca este de acord cu programul de guvernare al Aliantei in acest domeniu.

„Il stiu pe dnul Zubco ca pe un profesionist, specialist foarte serios in dreptul administrativ, care a scris manuale serioase pentru tara noastra. Am increderea ca n-o sa faceti ceea ce au facut alti procurori pana la dvs., ca veti fi un procuror general al RM, nu al presedintelui RM sau al prim-ministrului”, a spus comunistul Victor Stepaniuc. Alti colegi comunisti l-au acuzat pe Zubco de implicare in campania electorala in cadrul universitar, facand agitatie pentru un anumit partid si, respectiv, de un posibil partizanat politic in noua functie.

Noul procuror insa a respins toate acuzatiile, justificandu-se ca de opt ani promoveaza reformarea sistemului juridic si neimplicarea politicului in acest domeniu. La randul sau, deputatul comunist Vladimir ?urcan l-a intrebat cum se va descurca cu noua functie ,de vreme ce nu are experienta de munca in organele de drept si cele ale Procuraturii. Zubco s-a aratat optimist, mentionand ca a pregatit multi juristi care ocupa azi functii importante in aceasta structura judiciara.

Valeriu Zubco este doctor in Drept, conferentiar universitar la USM, Facultatea de Relatii Internationale, Stiinte Politice si Administrative. In paralel, a desfasurat munca de avocatura in ONG „Ex lege” pentru sustinerea invatamantului juridic si a organelor de drept.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *