Război

Avertismentul unui ministru de externe: „Riscul extinderii războiului în Europa este o nouă realitate”

Arhitectura de securitate a Europei a fost afectată grav de invazia rusă în Ucraina, iar extinderea războiului este “o posibilitate”, afirmă Pekka Haavisto, ministrul de Externe din Finlanda, ţară care împreună cu Suedia a decis aderarea la NATO din cauza noilor riscuri.

“Cred că este o nouă realitate. Cred în mod real că arhitectura europeană de securitate a fost afectată. Este o nouă situaţie, există un nou tip de Cortină de Fier între Rusia şi celelalte ţări. Şi sigur că provine de la agresiunea rusă împotriva vecinului ei Ucraina. Invazia rusă a modificat atmosfera în materie de securitate”, a declarat Pekka Haavisto într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Întrebat dacă se teme că există riscul extinderii războiului din Ucraina în Europa, ministrul finlandez de Externe a răspuns: “Sigur că aceasta este o posibilitate. De aceea este foarte important să susţinem Ucraina în acest moment”, scrie mediafax.ro.

Finlanda şi Suedia au decis să renunţe la statutul de neutralitate şi să solicite integrarea în Alianţa Nord-Atlantică de teama riscurilor generate de Rusia. NATO a invitat cele două ţări să devină membre. Protocoalele de aderare vor fi semnate marţi, după care vor trebui ratificate de parlamentele statelor membre NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *