Avertizare: cresc preţurile mondiale la produsele alimentare

Respectiv, până în 2030, costul mediu al produselor alimentare va creşte între 120% şi 180%, arată previziunile publicate de Oxfam, iar o parte ale acestor creşteri vor fi cauzate de schimbările climatice. Potrivit reprezentaţilor organizaţiei, această problemă cheamă liderii lumii să îmbunătăţească reglementarea pieţelor produselor alimentare şi să investească într-un fond climatic la nivel global.
"Sistemul de alimentare trebuie să fie revizuit, dacă dorim să depăşim provocările din ce în ce mai urgente cauzate de schimbările climatice. Unul din şapte oameni suferă de foame în fiecare zi, în ciuda faptului că lumea este capabilă să hrănească toată lumea”, a declarat Barbara Stocking, directorul executiv al Oxfam.
În raportul organizaţiei Oxfam sunt evidenţiate patru regiuni ce prezintă "insecuritatea alimentară", zone care se luptă pentru alimentarea cetăţenilor. Respectiv, în Guatemala, 865 de mii de oameni sunt expuşi riscului de insecuritate alimentară, din cauza lipsei de investiţii de stat în micii fermieri, care sunt foarte dependenţi de produsele alimentare importate. În India, oamenii cheltuiesc mai mult de jumătate din venituri pe alimente. În Azerbaidjan, producţia de grâu a scăzut anul trecut, din cauza vremii nefavorabile, cu 33%, forţând ţara să importe cereale din Rusia şi Kazahstan. Astfel, preţurile la alimente au fost de 20% mai mari în decembrie 2010 faţă de aceeaşi lună din 2009. O altă zonă de risc este în Africa de Est, unde opt milioane de oameni se confruntă în prezent cu lipsa cronică de alimente din cauza secetei.
De asemenea, Banca Mondială a avertizat că majorarea preţurilor la alimente aduce milioane de oameni la sărăcie extremă.
În acest sens, organizaţia Oxfam vrea ca naţiunile să creeze reguli noi, care ar putea reglementa pieţele de alimente. Iar sugestiile adresate liderilor mondiali sunt următoarele: creşterea transparenţei pe pieţele de mărfuri, să înceteze promovarea biocombustibililor şi să investească în micile întreprinderi ale fermierilor.
Timpul.md