Social

BAC 2016: Șapte elevi nu pot depune dosarul pentru obținerea notei zece din oficiu la examenul de limba străină

Într-un liceu din Capitală, însă, din cauza unui conflict intern, elevii nu pot obține această notă. 

Un grup de părinți ai liceului „Dante Alighieri” susțin că elevilor nu li se respectă dreptul de a avea nota zece din oficiu la examenul de limbă străină. Chiar dacă cei șapte elevi au susținut examene la limba străină cu recunoaștere internațională – CELI (limba italiană) și TOEFL (limba engleză), din cauza unui conflict între directoarea liceului și corpul didactic, este blocat procesul facilitator.

Evelina Parasca, unul dintre părinții grupului de inițiativă reprezentativ al părinților din liceul teoretic, spune că din cauza acestui conflict, care durează doi ani, este îngreunat procesul de educație și sunt afectați copii. În scopul de a media și soluționa acest conflict din instituție, au fost colectate aproape o mie de semnături de la părinți. „Sperăm că, în urma depunerii acestor semnături către organele competente, acestea vor contribui la rezolvarea conflictului și copiii noștri vor avea parte de un proces de educație normal”, a declarat părintele.

Rodica Josanu, șefa secției juridice de la Ministerul Educației susține că, în urma acestui conflict, s-a mers în toate instanțele de judecată, inclusiv la Curtea Supremă, și s-a confirmat că rezultatele concursului sunt corecte.

Prevederile metodologiei

„În cazul dat, directoarea a comunicat disponibilitatea să examineze situația elevilor și să înainteze demersul corespunzător prin care elevii să primească nota zece din oficiu. Ar fi important să arătăm aici prevederile metodologiei care este în vigoare și nu este vorba doar de o formalitate”, spune șefa secției asistență juridică.

Conform regulamentului, directorul instituției de învățământ are misiunea de a forma un grup de lucru în care intră obligatoriu primul, apoi directorul adjunct responsabil de procesul instructiv şi profesorul de limbă străină. Metodologia privind acordarea notei zece din oficiu aprobată prin Ordinul Ministerului Educaţiei din martie 2015, prevede că autentificarea prin ştampila instituţiei de învățământ şi semnătura directorului instituţiei a copiei cererii candidatului, copiei certificatului/diplomei, procesului-verbal cu decizia finală a instituţiei privind acordarea notei la proba de examen la limba străină sunt obligatorii.

„Școala este o instituție care prestează servicii educaționale, unde beneficiar este elevul”, a afirmat jurista.

Valeriu Gânga, directorul adjunct al liceului a confirmat că în ziua de 19 aprilie a participat la o întrunire care a avut loc între corpul didactic și directoarea desemnată. „Directoarea a spus că probabil va întreprinde unele acțiuni ca acești șapte copii să nu aibă de suferit, dar nu știm nimic concret care vor fi acestea”, a declarat directorul adjunct. La întrebarea reporterului dacă managerul instituției are acces la cabinetul său și ștampila liceului, Valeriu Gânga a refuzat să răspundă și a închis telefonul.

„Nu mi s-a permis accesul în instituție”

Rodica Guțu, directoarea liceului, a declarat că problema nu-i este necunoscută. „Eu am declarat că accept cu plăcere să mă implic în soluționarea acestei probleme, dar colectivul nu mi-a permis accesul în biroul meu, ca să-mi exercit obligațiunile. Acest fapt este înregistrat de executorul judecătoresc”, a afirmat managerul liceului. Pe data de 19 aprilie ea la fel a încercat să intre în liceu, însă nu a reușit. „Colectivul manifestă samovolnicie și de fapt, vina în ceea ce se întâmplă o poartă un grup de inițiatori. Sufăr și eu fiindcă nu am acces în instituție și timp de doi ani salariu și suferă copiii care nu au nicio vină”, a conchis Rodica Guțu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *