Timpul Local

BAC: Examenul la română s-a desfăşurat fără incidente?!

„Am depistat unele lucrări identice, dar numărul lor este mic şi nu putem vorbi de vreun fenomen în masă. Aceste cazuri au fost semnalate, persoane în cauză sunt depunctate şi ele vor fi înaintate Comisiei Naţionale pentru luarea unei decizii definitive în privinţa lor”, a menţionat pentru TIMPUL Vera Tănase-Patraşcu, şef-adjunct direcţia învăţământ Hânceşti, preşedintele Comisiei de verificare a lucrărilor de limbă română.

Examenul la limba română a fost susţinut de către 23 802 de elevi din toată republica. La moment toate lucrările se află la comisia de verificare formată din 61 de persoane, profesori din toată republica, deţinători de grade didactice care au experienţă în activitatea de evaluare şi principialitate din punct de vedere al moralităţii, dar care în ultimii ani mai puţin au fost antrenaţi în acţiuni de verificare la nivel republican. „Este vorba de rotaţia cadrelor ceea ce ne asigură o linişte în sălile de verificare, o fluctuaţie mult mai mică pentru a discuta la nivel de recunoaştere a lucrărilor. Se lucrează foarte bine în linişte”, a subliniat Vera Tănase-Patraşcu.

Potrivit ei, verificarea se face în mai multe etape. La moment se desfăşoară etapa de codificare a lucrărilor şi prezentarea lor la comisia de verificare, după care lucrările vor fi aduse în sala de operare unde vor fi scanate, se va fixa punctajul lucrării, apoi o comisie va reverifica lucrările cu un punctaj maxim şi minim. „Sperăm că până la 23-25 iunie, precum prevede regulamentul, se va reuşi verificarea totală a lucrărilor şi prezentarea candidaţilor listele cu notele”, a menţionat preşedintele Comisiei de verificare a examenului la limba română.

Conform datelor provenite de la Comisie până la ora actuală nu au fost semnalate tentative de corupere. „S-au luat măsuri de precauţie serioase: intrarea în centru se face în baza unor liste, iar membrii comisiilor sunt admişi în centru doar la prezentarea buletinelor de identitate. Plus la aceasta s-au creat condiţii ca membrii comisiei să se alimenteze pe loc, fără a părăsi centrul. De asemenea s-au semnat angajamente cu fiecare dintre ei prin care şi-au asumat responsabilitatea în cazul divulgării anumitor informaţii. Persoanele care comit acţiuni de acest gen riscă de la excluderea din comisie pentru anul acesta sau anii următori, până la sancţiuni prevăzute de codul muncii şi cel penal. De aceea considerăm că riscul ca membrii comisiei să fie corupţi este diminuat. Noi mizăm foarte mult pe conştiinţa cadrelor didactice”, a conchis Vera Tănase-Patraşcu, şef-adjunct direcţia învăţământ Hânceşti, preşedintele Comisiei de verificare a lucrărilor de limbă română.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *