(BAC în Moldova) Două dosare penale deschise, zeci de profesori audiați, dar niciunul sancționat ori demis
Acesta este bilanțul acțiunilor fără precedent întreprinse anul trecut la BAC, de către colaboratorii Centrului Anticorupție, la solicitarea Ministerului Educației. Acesta, deși Mihail Șleahtițchi, ministrul Educației de atunci, declara că cei care vor fi implicați în acțiuni de fraudare a examenelor vor fi excluşi din sistemul de învăţământ.
În perioada examenelor de bacalaureat, sesiunea 2012, colaboratorii Centrului Anticorupție împreună cu reprezentanții Ministerului Educației au descins în forță în mai multe centre de BAC din republică, în urma cărora au fost depistate sute de telefoane mobile ascunse în cele mai diverse locuri, copiuțe, dar și plicuri cu bani. Ulterior, asistenții și directorii centrelor de BAC au fost demiși din aceste funcții, unii dintre ei fără dreptul de a mai ocupa vreodată asemenea funcții, iar pe numele altora au fost deschise dosare penale. Conform Serviciului de presă al Ministerului Educației, niciun cadru didactic nu a fost destituit din funcție.
414 telefoane mobile, copiuțe și înscrieri de ciornă
Solicitat de TIMPUL, Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), a menționat că, în urma acțiunilor desfășurate în vara anului trecut, au fost deschise două dosare penale. Primul dosar vizează Liceul seral nr. 1, în cadrul căruia au fost audiate 16 persoane, dintre care 15 cadre didactice. Cazul penal se află în prezent la Procuratura Anticorupție. Al doilea dosar penal deschis pentru trafic de influență vizează Liceul „Mihai Viteazul” din capitală unde, în urma verificărilor efectuate, directoarea a fost demisă din funcția de președinte al Centrului de BAC, fără dreptul de a mai ocupa vreodată acest post.
„Cea mai mare gălăgie a provocat-o cel de-al doilea dosar penal unde noi am făcut în total opt percheziții în centre de BAC și patru cercetări la fața locului, au fost depistate și ridicate 414 telefoane mobile, copiuțe, înscrieri de ciornă. Ulterior, au fost efectuate suplimentar 13 percheziții la domiciliul și la birourile persoanelor care, conform datelor operative, au fost implicate în procesul de colectare a mijloacelor financiare pentru organizarea susținerii cu succes a examenelor de BAC”, a declarat Bogdan Zumbreanu.
BAC 2012, 15 mii de lei CORUPȚIE
Potrivit lui, cel mai grav este faptul că directorul uneia dintre instituții a fost preîntâmpinat că o să aibă oaspeți de la Centru. „Au fost interceptate convorbirile telefonice în urma cărora s-a stabilit că directorul Liceului „M. Viteazul” a fost informat despre vizita noastră. Cu toate acestea, am fost șocați să depistăm peste 150 de telefoane. Care ar fi fost motivul că persoana, fiind preîntâmpinată că o să aibă oaspeți de la CNA, totuși le-a permis elevilor nu doar să intre cu telefoane, dar și să le utilizeze? Ce l-ar putea obliga pe un manager al unei instituții să le permită elevilor acest lucru? Doar obligațiuni financiare, fapt care s-a confirmat indirect de plicul depistat de ofițeri, pe care era scris „BAC 2012, 15 mii de lei corupție”. Dar asta nu a fost suficient pentru a pune sub învinuire persoana respectivă, fiindcă este o probă indirectă”, a subliniat şeful Direcţiei urmărire penală al CNA. Potrivit lui Zumbreanu, deși la Centru au parvenit foarte multe plângeri, inclusiv anonime de la diferite persoane care susțineau că de la ele se extorcă bani, nicio persoană vizată în cadrul celui de-al doilea dosar nu a vrut să declare sub răspundere penală că i s-au cerut bani pentru a mitui unele persoane.
BAC 2013, fără intervenția ofițerilor CNA
Ofițerul CNA consideră că „operațiunea de amploare desfășurată anul trecut a avut mai mult un efect preventiv decât unul de pedeapsă. Toată lumea a înțeles foarte bine și deja este o axiomă faptul că la noi sistemul de examinare este compromis. Datorită intervenției noastre, s-a sesizat seriozitatea problemei”, a remarcat Zumbreanu. Întrebat fiind dacă și în următoarea sesiune ofițerii Anticorupție vor descinde în centrele de BAC, acesta a ținut să constate că acțiunile din sesiunea BAC 2012 au venit ca urmare a cererii oficiale scrise înaintate de către autoritățile guvernamentale, întrucât existau informații precum că se solicită bani de la elevi și părinți. „Anul acesta a fost modificată esențial procedura de susținere a examenelor de BAC, s-a creat un regulament mai drastic fără implicarea organelor de drept, au introdus deja ca prevedere legală aplicarea aparatajului de bruiaj și a detectoarelor de metal. Dar în situația în care o să avem, ca și anul trecut, semnale că se extorcă anumite mijloace financiare pentru a acorda susținere la examenele de BAC, nu pot spune dacă o să intervenim la fel de masiv ca și anul trecut, dar cu siguranță vom întreprinde măsurile care ne obligă legea să le facem”, a declarat Bogdan Zumbreanu.
Anterior, Igor Grosu, viceministrul Educației, a declarat că, pentru a evita tensiunea creată în 2012, anul acesta vor fi înăsprite condițiile de susținere a bacalaureatului: centrele vor fi dotate cu echipament video, aparate de bruiaj și detectoare de metal. În acest sens, din bugetul Ministerului Educației vor fi alocate suplimentar trei milioane de lei. „Facem acest lucru pentru a-i încuraja pe cei care învață și se pregătesc pentru sesiune și a-i descuraja pe cei care mizează pe alte facilități”, a menționat viceministrul.
Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală a CNA
Noi dispunem și acum de informații referitoare la modalitatea de colectare a acestor surse neoficiale. Dacă anul trecut au fost școli în care s-au colectat bani la sfârșit de an anume pentru susținerea BAC-ului, anul acesta se colectează chiar de la începutul anului. Avem asemenea informații, însă nu avem persoane care să depună o asemenea cerere. Părinții nu vor să declare acest fapt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!