Actualitate

Bacalaureatul 2015 – pe nou și pe vechi

De câțiva ani de zile, asupra examenelor de încheiere a ciclului liceal s-au produs mai multe schimbări, luate după exemplul țărilor vestice. Iar an de an, elevii pretind să fie mai bine pregătiți după exemplul anilor precedenți.

Sesiunea de bacalaureat din acest an va avea loc în perioada 2 – 19 iunie 2015. În țară vor fi deschise 103 centre de bacalaureat, dintre care 31 de centre vor fi organizate în municipiul Chișinău, iar alte 72 vor fi deschise în instituții din celelalte localități. Din cauza scăderii demografice, în ultimii ani s-a observat o descreștere a numărului de participanți la examenele de finalizare a liceului. Dacă, în anul 2010, în Moldova au susținut examenele de bacalaureat în jur de 30 mii de elevi, anul acesta numărul lor este de 19284 mii de candidați, iar pe lângă aceștia s-au înscris și 7533 de restanțieri din anii precedenți.

„10” din oficiu

Pentru sesiunea 2015, metodologia de examen prevede două schimbări majore față de anul precedent. Este vorba despre acordarea notei „10” din oficiu pentru candidații care dețin certificate internaționale sau diplome de cunoaștere a limbilor străine, precum și condiții deosebite pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.

Acordarea notei „10” din oficiu este valabilă pentru cele cinci limbi străine studiate în prezent în instituţiile de învăţământ din ţară – engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă. Candidații respectivi vor trebui să deţină un certificat care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B2 (C1 pentru candidaţii din clasele bilingve), corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Nota „10” din oficiu se poate acorda candidaţilor care au studiat limbile respective pe parcursul programului liceal în fiecare din clasele a X-XII.

În acest sens, instituțiile de învățământ din țară au prezentat către Agenția de Asigurare a Calității 217 dosare ale candidaților care solicită acordarea notei maxime din oficiu. Din numărul total de dosare, 177 au fost depuse de candidații care au examen la limba engleză, câte 15 – la limba franceză și limba germană, iar alte 10 dosare – de candidații care au solicitat nota „10” din oficiu la limba spaniolă.

Radu Lupu se numără printre elevii care au luat 10 din oficiu pentru examenul de limbă engleză. „Am susținut examenul IELTS în decembrie și am primit cu foarte mult entuziasm noutatea că datorită acestuia voi fi scutit de examenul de bacalaureat. Nu știam atunci cât de bine îmi va prinde că voi face cursurile și voi obține diploma”, a spus elevul care își face studiile la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, din Capitală.

Cerințe educaționale speciale

Elevii cu cerinţe educaţionale speciale vor beneficia de condiţii deosebite la susţinerea examenelor de absolvire a liceului. Pentru prima dată Comisia Naţională de Examene a anunțat o instrucţiune care prevede că elevii cu deficienţe neuro-motorii sau de vedere grave vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru rezolvarea testelor de examen. În cazul probelor scrise, timpul va fi suplimentat cu o oră, iar la proba de limba străină candidaţilor li se vor acorda în plus până la două ore. Totodată, elevii cu cerințe educaționale speciale vor susţine examenele în instituţii special amenajate, dotate cu rampe de acces, cu grupuri sanitare adaptate şi cu iluminare specială. Conform Ministerului Educaţiei, candidaţii care nu pot citi textul de examen sau scrie vor dispune de un asistent individual. În cazul candidaţilor imobilizaţi temporar sau definitiv poate fi solicitată susţinerea testelor la locul imobilizării.

Deși reporterul TIMPUL a contactat responsabilii pentru a afla mai multe detalii despre aceste instituții special amenajate, acesta nu a primit un răspuns de la Ministerul Educației, fiindcă respectivii s-ar afla de câteva zile în ședințe.

Comisia Națională de Examene a recepționat, până pe 30 aprilie curent, 99 de cereri privind acordarea condițiilor speciale de examinare pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, care au studiat în baza curriculumului general. Din numărul total de cereri, 62 se referă la examenul de bacalaureat.

Condiții dure din anii trecuți

La fel ca în sesiunea din anul precedent, toate examenele de bacalaureat vor avea loc în centre supravegheate video. Rămâne în vigoare și prevederea conform căreia vor fi anulate notele la toate examenele în cazul în care candidații vor fi surprinși copiind sau având asupra lor materiale interzise. Această măsură antifraudă se referă și la candidații care vor încerca să transmită subiectele rezolvate. Elevii respectivi vor avea posibilitatea să susţină examenul de bacalaureat abia în sesiunea din anul următor.

Se va menține și practica verificării cu detectorul de metale a elevilor care vor fi suspectați că au intrat în sala de examen cu materiale interzise.

În Liceul Teoretic „Ioan Vodă”, din orașul Cahul, anul acesta vor susține examenul de bacalaureat 434 de elevi. Aici va fi constituit un centru de bacalaureat pentru două colegii și două licee din regiune. Constantin Chiciuc, directorul liceului a spus că instituția este gata pentru examenele care vor începe săptămâna viitoare. „Nu se prevăd schimbări în organizarea sesiunii de bacalaureat, vor fi aceleași camere de supraveghere și detectoare de metal. Altă problemă este că nu prea ne ajung camere video, fiindcă anul acesta avem mai mulți candidați decât anul trecut. Dar vom repara neapărat problema până la primul examen”, susține directorul instituției.

Sesiunea BAC 2015:
2 iunie (marți) – Limba şi literatura română pentru elevi cu predare în alte limbi
5 iunie (vineri) – Limba de instruire
9 iunie (marți) – Limba străină
12 iunie (vineri) – Matematica (real), Istoria românilor şi universală (umanist), Arte (arte), Sport (sport), Tehnologie (tehnologic).
16 iunie (marți) – Examenul la solicitare (geografie, fizică, chimie, biologie, matematică, istoria românilor și universală, informatica)
19 iunie (vineri) – Limba ucraineană/ bulgară/găgăuză (real, umanist) 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *