Comentariu

Balonul prețurilor care dă fisuri pe zi ce trece

Lanțul acestora lovește peste buzunare scoțând scântei din pietrele aruncate încolo de „conjunctura internațională”.

Scumpirile au fost întotdeauna punctul culminant al oricăror cataclisme naturale sau speculații.

„Departamentul Agriculturii din SUA atrage atenția că stocurile combinate de porumb, grâu, soia şi orez vor coborî cu 1,8%, la minimum patru ani, înaintea recoltei din 2013”.

Referindu-se la prețuri, oficialii susțin alarmant că „preţul grâului a urcat cu 41% în acest an, la 9,18 dolari pe buşel (1 buşel-27 kg) la bursele din Chicago SUA. Nu în zadar am spus că toate brutăriile ar trebui să încheie deja contracte cu producătorii de grâu din RM şi chiar să înceapă achiziţionarea grâului din recolta nouă. La bursele internaţionale preţul la grâu este în continuă creştere. Există zvonuri că la bursele internaţionale grâul din recolta nouă se va vinde la preţul de $300 pentru o tonă”.

Un simplu calcul demonstrează că 9,18 usd / 27 kg = 0,34 usd/kg, în timp ce 300 usd / 1000 kg = 0,34 usd/kg. Dar să lăsăm într-o parte magia cifrelor.

Seceta chiar ne-a afectat, cauzând pierderi de 2,5 mlrd. lei, pentru relansarea sectorului, în special replantări, fiind nevoie de peste 1,2 mlrd. lei.

Chiar dacă oficialii au declarat neoficial că „temei pentru scumpiri esențiale nu există”, neoficial există așteptări ale unor scumpiri de la 5% la 25%, pe diverse segmente de produse agricole.

Indiscutabil, există produse care se vor scumpi din motive obiective.

Doar o treime din scumpirea grâului se va răsfrânge asupra prețului pâinii. Cu alte cuvinte, la scumpirea grâului evaluat la 60 de bani, pâinea se va scumpi doar cu 20 de bani.

Până acum pâinea s-a scumpit cu 10 la sută în mai multe localităţi din RM. Potrivit preşedintelui Asociaţiei brutarilor, pâinea se vinde mai scump în raioanele Teleneşti, Ungheni, Călăraşi şi Ceadâr-Lunga. Producătorii spun că au fost nevoiţi să majoreze preţurile, însă refuză să vorbească public despre acest lucru, inclusiv din cauza unor posibile controale din partea statului, imaginea administratorilor căruia este afectată de aceste creșteri.

Deja sunt scumpiri la o serie de produse vegetale, inclusiv uleiul, dar și a cărnii, din cauza furajelor.

Indiscutabil, că o cotă din fiecare scumpire, orientativ între 10% și 50%, are o bază speculativă, generată de erupția prețurilor de pe piață.
În plus, tot din aceleași cauze se vor scumpi inevitabil și produse care nu au nimic cu seceta, nici în clin și nici în mânecă.

Scumpirile se vor ține lanț pentru o perioadă de șase-opt săptămâni, timp în care cei mai isteți vor câștiga de pe urma valului, coborând la timpul potrivit prețurile, iar cei mai hapsâni vor ține prețurile cu dinții și vor fi sancționați de importuri mai ieftine.

Acestea (importurile) câștigă teren cu fiecare val al scumpirilor produselor locale, substituind, încetul cu încetul, mărfurile moldovenești.
Cert este faptul că prețurile nu vor mai reveni la nivelul din august, pregătindu-se de un nou salt,deja în preajma sărbătorilor de iarnă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *