Banca Mondială a blocat ajutorul de 45 de mil. de dolari: ”Bugetul R. Moldova nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar”
Declaraţiile aparţin directorului Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, iar anunţul vine după ce şi Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care urma să vină la Chişinău săptămâna aceasta, pe 17 iunie, şi-a amânat vizita în Republica Moldova.
„Ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acţionarilor săi prin „uşa din faţă”, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin „uşa din spate”, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar. Aceasta a fost poziţia Băncii Mondiale din momentul apariţiei problemelor în sectorul bancar la începutul anului 2014”, a declarat Alex Kremer.
Oficialul de la Banca Mondială afirmă că bugetul naţional al Republicii Moldova nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale.
„Banca Mondială poate oferi sprijin unei ţări doar atunci când bugetul naţional al ţării este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul va trebui să emită obligaţiuni de stat pentru a proteja deponenţii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul ţării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligaţiuni”, a adăugat Alex Kremer.
Directorul Băncii Mondiale în Moldova a criticat şi decizia liderilor coaliţiei de guvernare de a naţionaliza Banca de Economii şi afirmă că aceasta le-ar permite persoanelor implicate în jaful secolului să extragă şi mai mulţi bani din contul contribuabililor.
„Noi recomandăm autorităţilor ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – să fie lichidate. Orice încercare de a naţionaliza şi recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea şi un risc ca banii contribuabililor să fie utilizaţi pentru a acoperi pierderile ascunse şi pierderile potenţiale de viitor. Într-adevăr, nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sunt către persoane implicate în această fraudă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă şi mai mulţi bani din contul contribuabililor”, a adăugat Alex Kremer.
Oficialul de la Banca Mondială a accentuat că în ultimii ani situaţia din Republica Moldova s-a înrăutăţit, iar corupţia este un obstacol pentru mediul de afaceri.
„În fiecare săptămână aud relatări noi despre modul în care corupţia şi birocraţia creează obstacole în crearea unor noi locuri de muncă pentru cetăţenii Moldovei. În această săptămână aceste relatări au vizat o fabrică de confecţii textile care nu a reuşit să obţină permisiunea de a deschide o creşă pentru copiii croitoreselor, şi o companie care a trebuit să aştepte literalmente ani de zile pentru a importa prin vamă echipament necesar. Moldovenii merită locuri de muncă bune şi le vor obţine doar dacă sectorul privat se va dezvolta. Însă prea mulţi indicatori de corupţie s-au înrăutăţit în ultimii ani în loc să se îmbunătăţească”, a mai spus directorul Băncii Mondiale în RM.
sursa: politics.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!