Economie

Banca Mondială: creșterea economică a Moldovei, una dintre cele mai mari din regiune

Pentru anul 2014, se estimează o creştere a economiei cu 3,2 la sută, iar pe termen mediu, cu 4,6 la sută anual. Experţii Băncii Mondiale au prezentat astăzi analiza tendinţelor economice curente şi prognozele creşterii economice pentru viitorul apropiat.

“Creşterea economică din primul semestru, cu 4,9 la sută, este una din cele mai mari din regiune, cel puţin cu mult mai mari decît a partenerilor noştri financiari”, a declarat Marcel Chistruga, economist la oficiul BM în Moldova. El a adăugat că, „practic, toate componentele Produsului Intern Brut au o tendinţă ascendentă”, menţionînd în context industria prelucrătoare şi cea extractivă, care au avut cea mai mare contribuţie la creşterea economică.

Consumul a fost factorul determinant al creşterii economice. Se cunoaşte că el este alimentat din remiteri şi salarii”, a mai spus Marcel Chistruga.

“Aşteptăm o accelerare a ritmului de creştere în a doua jumătate a anului 2013, astfel încît aceasta să ajungă la 5,5 la sută”, a menţionat Ruslan Piontkivsky, economist de țară pentru Moldova.

Experţii Băncii Mondiale sînt de părere că Republica Moldova ar trebui să accelereze reformele pro-investiţionale şi pro-export. Deşi sînt multe provocări, e necesar ca Guvernul să-şi concentreze eforturile pe trei domenii: previzibilitatea mediului de afaceri stimulator, crearea condiţiilor egale de concurenţă şi reducerea costurilor de conformare a reglementărilor.

Banca Mondială recomandă autorităţilor moldoveneşti să consolideze stabilitatea sectorului financiar prin promovarea transparenţei şi îmbunătăţirea accesului la finanţe, dar şi să asigure o echitate a eficienţei investiţiilor publice, subvenţiilor în agricultură şi a asistenţei sociale.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care s-a aflat la sfîrşitul lunii septembrie într-o vizită de monitorizare post-program la Chişinău, a constatat că „economia Republicii Moldova îşi revine după seceta gravă din vara anului trecut”.

După o contractare nesemnificativă a economiei naţionale, pentru anul 2013 se prognozează o creştere a produsului intern brut cu 5,5 la sută, datorată redresării situaţiei în agricultură şi în sectoarele industriale conexe, mai menţionau experţii FMI.

Totodată, ei atenţionau că „perspectivele pe termen scurt sînt pozitive, dar există şi anumite riscuri de scădere a ritmului de creştere economică, inclusiv din cauza încetinirii creşterii economice în statele care sînt parteneri comerciali ai Moldovei”.

Ministerul Economiei a îmbunătăţit recent prognoza de creştere a economiei în 2013, la 5,5 la sută.

Timpul.md via Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *