CSI / Rusia

„Bancherul lui Putin”: Alegerea lui Putin a fost „o tragedie pentru Rusia și pentru ruși”

Cunoscut pe vremuri drept „bancherul lui Putin”, Pugacev a părăsit Rusia în 2011 și s-a stabilit la Londra, împreună cu Alexandra Tolstoi, și cei trei copii. După răcirea relațiilor cu președintele rus, el a pierdut 15 miliarde de dolari. Pugachev spune că ce i s-a intâmplat a fost un atac de tip raider, în timp ce Moscova îl acuză de fraudă. Pugachev a spus că a fugit de la Londra pentru ca cineva încearcă să-l omoare.

Serghei Pugacev spune că este cetățean francez din 2009, și că fuga sa nu înseamnă refuzul de colaborare cu autoritatile din Marea Britanie, unde este implicat într-un proces împotriva guvernului rus.

Pugacev a fost consilierul fostului președinte rus Boris Elțîn, și încă mai consideră că ultimele alegeri libere din țară au fost în anul 1996.

De asemenea, l-a cunoscut îndeaproape pe primarul de Sankt Petersburg Anatoli Sobchak și pe asistentul acestuia de atunci -Vladimir Putin. Când Elțîn s-a imbolnav, Pugacev a facut parte dintr-un grup restrâns de persoane care au ales un succesor al președintelui. Acum, el spune că alegerea lui Putin a fost „o tragedie pentru Rusia.”

„Totul în mintea lui se întoarce la Uniunea Sovietică. El vine direct din epoca sovietica. L-a văzut pe Brejnev și Politbiroul. Ca orice persoană obișnuită, opiniile sale au fost influențate de televiziunea sovietica,…”, spune Pugacev.

Potrivit bancherului, „Putin nu a fost niciodată un politician si nici nu este un politician. El nu a fost niciodata interesat de dezbatere. Mai degrabă este un om cu complexe.”

Pugacev spune ca Vladimir Putin a început să conducă țara fără sa aiba un plan sau o viziune strategică. „Nu cred că este un geniu malefic care a vrut să creeze un regim criminal. El s-a înconjurat cu oameni la fel ca el, pe care nu îi cunostea foarte bine şi cu cei cu care a lucrat în KGB. Cu toții au început imediat să se îmbogățească,..” explică aceasta.

Putin intenționa să rămână la putere doar trei sau patru ani, este convins bancherul căzut în dizgrație. „El a vrut să se îmbogatească. Este un om pragmatic. Am vorbit cu el despre asta. El nu voia să părăsească Kremlinul sărac…”, a spus bancherul. Pentru un al doilea mandat președintele Putin a fost convins de anturaj, explica Pugacev în interviu.

Cel mai bogat om din lume

La ce dimensiune a ajuns averea lui Putin, lui Pugacev îi este greu să spună: ”Tot ce face parte din Rusia, Vladimir Putin consideră că este proprietatea sa. Totul – Gazprom, Rosneft, companiile private. Orice încercare de a calcula va eșua. Dar el este fără îndoială cel mai bogat om din lume, cât timp este la putere. Și va rămâne la putere pe viață”, spune bancherul.

La sfârșitul conversației, Serghei Pugacev a recunoscut o singura greșeală. El a recunoscut că a jucat un rol cheie în utilizarea metodelor nedemocratice pentru a se asigura că Putin va prelua puterea. A crezut în momentul acela că este cel mai bun mod de a păstra democrația după Elțîn. Acum spune că ar trebui să fi avut încredere in alegatori pentru alegerea președintelui.

„Am pierdut tot ce am realizat sub Elțîn. Este o tragedie mare pentru Rusia și ruși” – a spus Pugacev.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *