Externe

Batalionul Azov acuză Rusia că a folosit arme chimice la Mariupol

O substanţă otrăvitoare necunoscută a fost aruncată la Mariupol dintr-un UAV (vehicul zburător fără echipaj uman) rus, a transmis agenţia ucrainiană de ştiri UNIAN, citând un comunicat al rezprezentanţilor Batalionului Azov, care luptă, în prezent în Mariupol. Victimele au insuficienţă respiratorie şi sindrom vestibulo-atactic (provoacă o insuficienţă a sistemului vascular).

SUA nu poate deocamdată să confirme folosirea armelor chimice

Pentagonul nu poate confirma rapoartele conform cărora forţele ruse au folosit o armă chimică în Mariupol, dar oficialii rămân îngrijoraţi de potenţiala utilizare de către Rusia a unei lovituri care implică substanţe chimice, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, relatează Ukrinform, citând CNN .

„Aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare şi reflectă preocupările pe care le-am avut cu privire la potenţialul Rusiei de a folosi o varietate de agenţi de control al revoltelor, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenţi chimici, în Ucraina”, a spus Kirby. Potrivit lui Kirby, Pentagonul va monitoriza situaţia îndeaproape.

Reacția britanică

Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit Liz Trass a declarat că verifică deja aceste informaţii împreună cu partenerii din NATO. „Orice utilizare a unor astfel de arme va fi o escaladare necruţătoare a acestui conflict şi vom cere un răspuns de la Putin şi regimul său”, a scris ea pe Twitter .

Într-un comentariu pentru CNN, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că sunt îngrijoraţi de posibila utilizare de către Rusia a echipamentelor anti-revoltă în Ucraina. „Pentagonul nu poate confirma informaţii conform cărora trupele ruse au folosit ceva care ar putea fi arme chimice în Mariupol, dar oficialii rămân îngrijoraţi de posibila utilizare de către Rusia a controlului revoltelor”, a spus el. Potrivit lui Kirby, Pentagonul este la curent cu aceste rapoarte şi va monitoriza îndeaproape situaţia. „Aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, sunt un motiv de îngrijorare profundă şi reflectă îngrijorarea noastră că Rusia ar putea folosi diverse mijloace pentru a potoli tulburările din Ucraina, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu substanţe toxice”, a spus el.

Se va aminti că la 11 aprilie, forţele de ocupaţie ruse au folosit în Mariupol o substanţă otrăvitoare de origine necunoscută. Victimele au insuficienţă respiratorie, sindrom vestibulo-atactic.

Liderul Azov, Andriy Biletskyi, a spus că trei luptători de-ai săi aveau semne clare de otrăvire chimică, dar fără consecinţe catastrofale.

Trei luptători Azov au fost răniţi în urma unui atac chimic la Mariupol, a anunţat liderul „Azov” Andriy Biletsky pe canalul său Telegram.

Ruşii au lovit cu arme chimice la Mariupol, în uzina Azovstal, în fortăreaţa ucraineană de luptători, în cetatea Azov. Apropo de latura practică a loviturii, este mică. Trei oameni au semne clare de otrăvire chimică, dar fără consecinţe catastrofale.” , – a raportat el.

Potrivit lui Biletsky, astfel de acţiuni ale Rusiei mărturisesc laşitatea sa. “Nu pot lua Mariupolul, nu pot lînvinge pe cei din Azov şi nu îi pot învinge pe apărători ucraineni. Sunt disperaţi şi nu au de ales decât să folosească arme interzise, fără discernământ”, a spus el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *