Bea mai multă cafea şi vei avea o viaţă mai lungă. Cele mai noi descoperiri despre cele mai populare băuturi din lume
Studiile au pus pe tapet din nou dezbaterile vechi de două secole în ceea ce priveşte efectele cafelei asupra sănătăţii.
În primul dintre aceste două studii, cel la care au participat 52.000 de oameni din zece ţări din Europa, şi care a devenit şi cel mai amplu pe tema cafeaua şi mortalitatea, s-a dovedit că această băutură poate reduce semnificativ riscul mortalităţii în cazul unei persoane.
Al doilea studiu s-a focusat mai mult pe populaţia afro-americană. După ce au intervievat peste 185.000 de afroamericani, americani nativi, hawaiieni, japonezi americani, sud americani şi europeni, cercetătorii au descoperit că a crescut semnificativ longevitatea în urma consumului de cafea, în cazul celor mai multe populaţii.
Cei care au băut între 2-4 căni de cafea pe zi au avut un risc cu 18% mai scăzut de a muri, comparativ cu cei care nu au băut deloc cafea.
Studiile sunt în concordanţă cu cele anterioare care s-au focusat mai ales pe populaţia albă, spune Veronica Wendy Setiawan, profesor de medicină preventivă la USC Keck School of Medicine, cea care a condus această cercetare.
„Ţinând cont că am inclus în studiu o populaţie atât de diversă, cu stiluri de viaţă, obiceiuri alimentare şi habitaturi atât de diferite, am găsit cu toate acestea numeroase similitudini”, spune Setiawan.
Noul studiu arată că există o componentă biologică mai puternică în relaţia dintre cafea şi longevitate şi descoperirea faptului că mortalitatea este invers relaţionată cu consumul de cafea în cazul bolilor de inimă, a cancerului, bolilor respiratorii, atacurilor cerebrale, diabetului şi bolilor de rinichi.
Studiul european a demonstrat la rândul lui o asociere inversă între cafea şi bolile de ficat, cazurile de suicid în rândul bărbaţilor, cancerul la femei, bolile digestive şi circulatorii.
Astfel, cei care beau trei sau mai multe căni de cafea pe zi prezintă un risc mult mai scăzut de a muri faţă de cei care nu consumă cafea.
„Am căutat să includem în studiu diverse ţări din Europa, unde obiceiurile de a savura şi prepara cafeaua sunt diferite” spune Marc Gunter, specializat în prevenţia şi epidemiologia cancerului, la Imperial College, School of Public Health în Marea Britanie, coautor al studiului european
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!