Social

Biroul de Informații al TIMPULUI Ce subvenții se acordă pentru EFICIENȚA ENERGETICĂ

În prezent, statul, prin intermediul Fondului pentru Eficienţă Energetică (FEE), subvenționează proiecte din R. Moldova axate pe promovarea eficienţei energetice şi valorificarea surselor de energie regenerabilă, care au impact pozitiv asupra reducerii emisiilor gazelor cu efect de seră, dar care vizează doar instituțiile publice de menire socială. Pentru aceasta au fost alocate 150 de milioane de lei.

Astfel, pot aplica pentru subvenții doar administratorii clădirilor sau complexelor de clădiri, care sunt operaționale și oferă servicii pentru cetățeni cel puțin 16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, cum sunt spitalele, azilurile pentru persoane în etate etc. sau clădirilor care sunt operaționale cel puțin șapte ore pe zi, cinci zile pe săptămână (de exemplu licee, gimnazii etc.).

Suportul financiar din partea Fondului va acoperi cel mult 75% din costul total eligibil al proiectului, iar aportul propriu al solicitantului de finanțare trebuie să fie de cel puțin 25%. Mai mult, suportul financiar este nerambursabil. Valoarea suportului total solicitat din partea Fondului pentru finanțarea proiectului poate varia între 500 mii lei și 5 mln. lei pentru proiectele ce vizează prima categorie de clădiri, și de la 300 mii lei până la 3 mln. lei pentru propunerile ce vizează a doua categorie de clădiri.

Nu sunt eligibile pentru finanțare: clădiri de o valoare arhitecturală sau istorică, cărora prin implementarea măsurilor de eficiență energetică le-ar putea afecta aspectul exterior; clădiri utilizate ca lăcașuri de cult și pentru activități religioase; construcții temporare; clădiri care au fost nefuncționale în ultimele 12 luni sau mai mult; clădiri cu perioadă de funcționare redusă sau nesigure, cu probleme structurale grave.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *