BIT: Au dreptul profesorii să ceară bani pentru anumite cheltuieli pentru școală?
Bună ziua, dragă redacție. Aș vrea să vă întreb despre o situație pe care o întâlnesc destul de des. La angajare ți se propune un salariu de 1300 lei, adică salariu oficial lunar indicat în contractul de muncă, și un bonus în plic de 5000 lei. Este aceasta o încălcare sau o evaziune fiscală?
Valentin
Solicitat de TIMPUL inspectorul-șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Chișinău, Marin Marcu a răspuns: „ Cadrul legal al RM prevede existența unor premii sau a suplimentelor la salariu. Dacă aceste bonusuri se plătesc oficial, se achită la stat toate contribuțiile sociale, atunci nu este nicio încălcare. În RM se mai practică ca, pe lângă minimum garantat de stat și în urma activităților desfășurate din venitul obținut, patronul să ofere un bonus la salariul oficial. Dar în cazul în care la angajare i se propune un „bonus în plic”, fără a achita contribuțiile la stat, angajatul ar trebui să refuze contractul de muncă, pentru că angajatorul încalcă legislația”.
Până la ce vârstă copiii orfani, care învață în instituțiile superioare de învățământ, au dreptul la cei 600 de lei lunar?
Ion Palade, Milești, Nisporeni
Potrivit ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, copiii orfani care-și fac studiile la instituțiile superioare de învățământ, primesc indemnizații până la absolvirea instituției de învățământ. Cadrul legal nu prevede o limită de vârstă. Mai mult decât atât, suma indemnizației oferite este diferită pentru fiecare copil în parte. Astfel, conform Hotărârii Guvernului despre aprobarea Normelor provizorii de cheltuieli în bani pentru elevii, studenţii orfani şi cei aflaţi sub tutelă din şcolile profesionale şi de meserii, instituţiile de învăţământ mediu de specialitate şi superior, şcolile de tip internat şi casele de copii, aceștia trebuie să beneficieze de ajutor material la începutul anului de studii -3000 lei, și la sfârșitul anului școlar – 1000 lei, indemnizaţie pentru materiale didactice, inventar gospodăresc, obiecte de igienă personală şi medicamente, dacă au atins vârsta de 18 ani, lunar câte 250 lei, cheltuieli pentru alimentație – 35 lei zilnic, indemnizație unică la absolvire, precum și alte tipuri de indemnizații în cazul în care tânărul nu este asigurat cu loc de trai.
Sunt mamă a doi copii de școală. Spuneți-mi, vă rog, au dreptul profesorii să ceară bani în anumite cheltuieli pentru școală, cum ar fi, produse sanitare pentru clasă etc. și ce să facem dacă ni se cer bani pentru Asociația părintească? Sunt plăți obligatorii ori benevole?
Viorica T, din Fălești
Răspuns oferit de ministerul Educației: „Nu pot exista plăți obligatorii într-o instituție de învățământ de stat. Orice insistență a unui cadru didactic sau managerial referitor la solicitare de bani este calificată ca încălcare gravă a obligațiilor de funcție”.
Cum poate un șomer sau o persoană plecată la muncă peste hotare să-și asigure o pensie pentru bătrânețe?
Vasile Cheptănaru, Italia
Șomerii, persoanele care nu au un contract de muncă sau care muncesc peste hotare se pot adresa la Casa Națională de Asigurări Sociale pentru a achita individual suma contribuțiilor asigurărilor sociale stabilite. Suma anuală fixată a contribuţiilor asigurărilor sociale pentru notari publici, avocaţi, mediatori, fondatori ai întreprinderilor individuale, deţinătorii de patente de întreprinzător, executori judecătoreşti și persoane care au încheiat contract de asigurare constituie 4704 lei. Persoanele fizice, proprietari de terenuri agricole care prelucrează terenul în mod individual, de asemenea, se pot asigura. Pentru aceasta ei trebuie să încheie un contract individual cu Casa Naţională de Asigurări Sociale şi să achite o sumă stabilită anual, care în anul 2012 este echivalentă cu 1164 lei.
Totodată, moldovenii care au domiciliul permanent peste hotare ori care muncesc legal în țările partenere cu care RM a semnat Acorduri în domeniul asigurărilor sociale, precum, Estonia, România, Cehia, Rusia și altele, au dreptul să beneficieze de pensii pentru limită de vârstă, pensii şi indemnizaţii de invaliditate, pensii de urmaş. Pentru a beneficia de acestea migratul trebuie să se adreseze la organul teritorial al casei de asigurări ori al fondului de pensii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!