Internațional

Bloomberg: Deşi preţul petrolului s-a prăbuşit, această ţară îşi ţine în continuare locuitorii că-n puf

Bloomberg notează care sunt elementele care le permit celor care stau în Riyadh să îşi continue viaţă la fel că înainte.

Ideea că populaţia să beneficieze din plin de veniturile obţinute din petrol le-a permis celor din familia Al Saud să rămână la putere în vreme ce tensiunile din regiune au escaladat.

Astfel, chiar şi atunci când câştigurile se micşorează, conducătorii Arabiei Saudite preferă să scoată bani din visteria statului şi să înregistreze deficite bugetare uriaşe decât să pună în pericol această cutumă.

Însă economiştii avertizează că situaţia nu poate dura la nesfârşit. Fondul Monetar Internaţional (FMI) arată că economiile statului se vor termină în 5 ani dacă preţul petrolului rămâne la nivelul actual.

Statul a luat unele măsuri ce au implicat tăieri de cheltuieli, însă acestea nu vor afecta populaţia. Deocamdată.

"Tăierile nu vor influenţă direct modul de viaţă al unei familii obişnuite. Nu se vor atinge încă de acest aspect", arată Farouk Soussa, analist la Citigroup.

Ba din contra, unele măsuri luate de guvernul saudit au fost luate pentru a da impresia că le merge bine. De exemplu, în ianuarie şi februarie, toţi angajaţii de la stat au primit bonusuri substanţiale.

Consumul, în creştere

În primele 10 luni din acest an, vânzările în retail au avansat în medie cu 10%.

"Acest sector a rezistat mai bine decât alte zone ale economiei" la efectele prăbuşirii preţului petrolului, arată analistul John Sfakianakis.

Situaţia de pe teren reflectă statisticile. Pe stradă Tahlia, locul preferat al locuitorilor capitalei care vor să ia cină în oraş, restaurantele sunt pline.

Unii patroni susţin că numărul clienţilor e puţin mai mic faţă de anul trecut, însă situaţia le permite încă să se extindă şi să prospere.

Saudiţii sunt avantajaţi

Avantajele oferite de stat pentru saudiţi sunt numeroase şi se întind de la educaţie – guvernanţii dau miliarde de dolari pentru a trimite studenţi în străinătate – până la energie ieftină.

Preţul unui galon (cca 4 litri) de benzină este de un dolar, iar electricitatea este atât de ieftină încât rezidenţii din Riyadh nu se deranjează să închidă aerul condiţionat atunci când pleacă în concediu.

Subvenţiile pentru combustibil vor reprezenta un efort financiar de 52 de miliarde de dolari în acest an, adică 8% din produsul intern brut al ţării, potrivit unui raport al firmei Samba Financial Group.

În timp ce alte naţiuni din regiune au redus aceste subvenţii, Arabia Saudită nu plănuieşte să facă aşa ceva, cel puţin până în 2017.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *