Economie

(Bloomberg) Prețul la petrol a început să crească

Cotaţia aurului negru este în uşoară creştere marţi dimineaţă pe bursele asiatice, pe fondul agitaţiei de pe pieţe din cauza ofertei prea mari şi a temerilor privind viitorul Greciei, scrie AFP.

Un baril de ţiţei "light sweet crude" cu livrare în martie a câştigat 10 cenţi până la 45,25 dolari, în primele tranzacţii matinale. Petrolul Brent din Marea Nordului a câştigat 14 cenţi până la 48,30 dolari.

Prețul internațional al petrolului s-a stabilizat în această noapte în urma declarațiilor secretarului general al cartelului statelor exportatoare de țiței, OPEC, Abdullah al-Badri, potrivit căruia petrolul a atins pragul minim până la care putea coborâ.

În plus, a avertizat al-Badri, pe termen mediu, barilul de petrol ar putea ajunge la 200 de dolari, dacă industria va stopa investițiile în domeniu, așa cum pare a se întâmpla în prezent.

"Piața petrolului continuă să se consolideze pe termen scurt", susțin analiștii ANZ, citați de Reuters, adăugând că intervalul de 48-50 dolari în care s-a tranzacționat Brent-ul săptămâna trecută arată un trend.

"Secretarul general OPEC a comentat ieri că prețurile ar fi atins un prag minim, însă nu există semne că producătorii OPEC ar fi dispuși la discuții referitoare la reducerea producției până la jumătatea anului", susțin analiștii ANZ.

Brentul cu livrare în luna martie, etalon în Europa, coasta de est a SUA și Orientul Mijlociu, s-a apreciat în această noapte cu 17 cenți, ajungând la 48,33 la ora 6 (ira României), după ce ieri a închis ziua cu o pierdere de 1,3%.

West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna martie a crescut la rândul său cu 11cenți la 45.26 dolari pe baril, după scăderea la 44,35 dolari, minimul sesiunii de ieri și un nivel apropiat de minimul înregistrat în ultimii șase ani.

Potrivit traderilor, volumele tranzacționate marți vor fi mai reduse în urma viscolului ce urmează a petrurba transportul în New York.

Deficit pe partea de ofertă în a doua jumătate a anului?

Prețurile la petrol au pierdut aproape 60 la suta din valoare de la nivelul maxim al anului înregistrat în luna iunie 2014, ca urmare a ecartului dintre cerere și ofertă cauzat de boom-ul petrolului de șist din SUA și decizia OPEC de a nu-și reduce producția.

De altfel, Standard Chartered susține că ceilalți producîtori au început să simtă pe pielea lor efectele deciziei OPEC de a menține ridicat nivelul producției.

"Producția non-OPEC este extrem de afectată și ne așteptăm ca pe piața petrolului să se înregistreze un deficit pe partea de ofertă începând cu a doua jumătate a anului", susține banca de investiții americană.

Ieri, 26 ianuarie, vicepreşedintele american, Joe Biden declara  la summitul securităţii energetice din zona Caraibelor, că preţul petrolului va rămâne la un nivel scăzut în următorii câţiva ani."Preţul petrolului este acum de mai puţin de 50 de dolari pentru un baril şi cel mai probabil va rămâne la acest nivel cel puţin în viitorul apropiat, pentru următorii câţiva ani", a declarat Joe Biden.

Vicepreşedintele american a recomandat tuturor ţărilor să investească în energia regenerabilă şi să profite de resursele solare.

Petrolul s-a ieftinit cu aproape 60 la sută începând cu luna iunie. Cele mai afectate ţări de prăbuşirea preţului "aurului negru" au fost Venezuela şi Rusia, ale căror economii sunt bazate în mare parte pe vânzările de hidrocarburi.

sursa: bloomberg.com/publika.md/http://energyreport.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *