Bloomberg: Rușii au o părere proastă despre SUA, dar cu toate acestea visează să emigreze în America
„Exodul” ruşilor are loc nu numai în America, dar şi în Europa – în special în Marea Britanie, Germania şi Spania.
Când sociologii îi întreabă pe cetăţenii ruşi dacă le place America, ei răspund categoric „nu”. Dar numărul ruşilor care încearcă să emigreze în această ţară este mai mare decât oricând înainte, remarcă Bloomberg.
Anul acesta, ruşii au participat în număr record la „loteria vizelor”: peste 265.000 de participanţi îşi încearcă norocul pentru o cota de doar 4.000 de vize.
Potrivit Departamentului de Stat al SUA, anul trecut, mai mult de 245 mii de ruşi au primit viza temporară cu drept de muncă sau de studiu în Statele Unite ale Americii – este de două ori peste cifra de acum 10 ani, deşi populaţia Rusiei nu a crescut.
Un număr de 3.622 de ruşi s-au stabilit în SUA anul trecut din motive de reunire a familiei şi din alte motive, 56 dintre ei – după promisiunea de a investi cel puţin 500 mii $ în crearea de întreprinderi cu noi locuri de muncă.
„Avocatul specializat în expatriaţi”, Marina Fouksman (ea însăşi imigrant din fosta Uniune Sovietică) spune că cei care, în urmă cu câţiva ani, erau foarte mulţumiţi de Moscova, sunt acum în căutarea unor strategii de ieşire. Astfel, în timp ce economia stagnează, iar Vladimir Putin este preocupat de jocuri geostrategice – cei mai bogaţi dintre ruşi văd în SUA locul sigur în care să-şi trimită banii, soţiile şi copiii. Ruşii mai puţin bogaţi vor doar bani – adică joburi bine plătite, spune expertul.
Cei care pleacă în SUA sunt parte din „exodul” rusesc din mediile ştiinţific, bancar, juridic şi IT/C, scrie Bloomberg.
Chiar Puţin s-a plâns că organizaţiile străine sunt că nişte „aspiratoare de specialişti”, pe care îi ademenesc cu venituri mari.
Pe lângă cei un sfert de milion de ruşi care au primit viza pentru SUA, mai sunt alte 75 de mii de persoane care au primit permise de şedere în UE şi Elveţia (cu 25% mai mult decât în 2010). Principalele direcţii de migraţie în UE sunt Regatul Unit, Germania şi Spania. Israelul a declarat că cererile de cetăţenie din partea unor cetăţeni ai Rusiei au crescut cu 30%.
Izolarea în creştere a Rusiei şi lupta împotriva oponenţilor politici ai lui Putin şi mass-media de opoziţie au contribuit la creşterea „exodului” ruşilor.
Marina Fouksman constată că mulţi dintre clienţii ei din Rusia se tem să vorbească pe „Skype” deschis despre dorinţa lor de a emigra. „Apoi, atunci când vin personal, începe o poveste complet diferită,” – a spus ea.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!