Economie

BNM: Rusia a depășit la limită România ca destinație a exporturilor din R. Moldova

Potrivit datelor privind balanța de plăți publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM), în trimestrul II al acestui an, exporturile moldovenești în Rusia au însumat 58,8 milioane dolari, față de 55,97 milioane dolari cele spre România. În trimestrul I al anului, exporturile Republicii Moldova către Rusia au totalizat 54,35 milioane dolari, iar cele către România – 58,66 milioane dolari.

Pe de altă parte, datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că România este în continuare principala țintă de export a Republicii Moldova. Explicația este dată de metodologiile diferite folosite de cele două instituții, după cum afirmă BNM.

Astfel, informațiile prezentate de BNM "au fost elaborate în baza datelor BNS (baza de date a declarațiilor vamale, fără bunurile pentru/după prelucrare pentru care nu are loc schimbul de proprietate, selecții la import (prețuri CIF) după principiul țării de livrare. BNS prezintă importul după principiul țării de origine", precizează banca centrală a Republicii Moldova.

Potrivit BNM, în trimestrul al II-lea din 2015, România a rămas principala sursă de importuri a Republicii Moldova, cu achiziții totale de 195,05 milioane dolari, Rusia clasându-se pe locul 2, cu un volum de importuri moldovenești cifrat la jumătate, respectiv la 99,38 milioane dolari.

Fără bunurile pentru/după prelucrare, în trimestrul II 2015, deficitul comercial al Republicii Moldova s-a diminuat cu 30,3% față de perioada similară din 2014, la 533,31 milioane dolari. 

Exporturile de bunuri din Republica Moldova au însumat 380,98 milioane dolari, din care 49,7% au avut ca destinație țările Uniunii Europene, 35,8% au fost orientate către țările CSI, restul de 14.5% revenind exporturilor către alte țări.

Sursa: profit.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *