BNS va crea un sistem informaţional pentru colectarea datelor statistice energetice
Datele vor fi colectate atât de la întreprinderi private, instituţii publice, cât şi de la gospodării casnice. Informația colectată va permite autorităţilor să monitorizeze progresul înregistrat în valorificarea surselor de energie regenerabilă.
În 2014, Republica Moldova a trecut la standardele Uniunii Europene în statistica energetică, atunci fiind publicată prima balanţă energetică elaborată conform rigorilor minime ale Comunităţii Energetice al cărui membru este. Noul sistem implică şi colectarea de noi date, lipsă până atunci în balanţa energetică, precum volumul deșeurilor agricole și celor de lemn, din silvicultură, consumate ca și resurse energetice, preponderent, în sectorul rural.
Totodată, a fost elaborat şi un chestionar adresat gospodăriilor casnice de unde, în premieră, vor fi colectate date statistice despre potenţialul de biomasă şi consumul real de energie din biomasă.
În perioada 4-30 aprilie, intervievatorii Biroului Naţional de Statistică vor vizita gospodăriile casnice pentru a colecta informaţia în baza noului chestionar. În total, vor fi vizitate 3.500 gospodării casnice, eşantion reprezentativ. În această săptămână, 150 de intervievatori au participat la cursuri de instruire organizate de Biroul Naţional de Statistică în subiectul colectării corecte a datelor statistice conform noului chestionar.
Proiectul Energie şi Biomasă, faza a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017, care este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
TIMPUL.MD