Bolnavii psihic din raionul Ocniţa sunt externaţi de urgenţă
Vera Buga are un fiu de 50 de ani care se tratează de mai bine de un deceniu în secția psihiatrie a spitalului raional. Femeia spune că nu-l poate lua acasă pentru că nu are bani, dar nici puteri să îngrijească de el.
”Când am venit, era tare rău cu dânsul. Medicii au avut grijă de el. Poate mai departe va mai bine. Dacă se închide unde să mă duc eu, vă rog, îndrumați-mă, făceți ceva", a spus îngrijorată Vera Buga.
Și pentru femeia din imagine, în vârstă de 30 de ani, spitalul este singurul loc în care îşi poate alina durerea şi găsi liniştea. Nu are rude, iar singură nu-şi poate purta de grijă.
"N-are unde pleca, unde s-o trimitem, pe drumuri? Ea dacă se duce două – trei zile acasă. Vine foarte excitată, umblă pe aici. Acești bolnavi trebuie izolați, iar așa secție trebuie să fie păstrată", a declarat un medic.
Şi cei 14 angajați ai spitalului spun că dacă secția va fi închisă nu vor avea cu ce să-și întrețină familiile.
"Noi avem copii, nu avem unde merge. Nu toți au posibilitatea să meargă în altă regiune, chiar dacă ne vor oferi locuri de muncă în altă regiune. Acest loc de muncă ne convine în totalitate", a precizat un alt medic.
Pentru secţia de psihiatrie, statul cheltuieşte anual 1,2 milioane de lei. Compania Naţionale de Asigurări în Medicină nu mai dispune însă de aceste fonduri.
"Pentru a doua jumătate de an nu sunt bani. Undeva 600 de mii de lei, din spusele medicului șef, nu sunt alocate. Nu ajung bani, nu sunt resurse", a conchis șeful Secției Psihiatrie a Spitalului din Frunza, Ionis Găină.
Anual, în secția de psihiatrie a spitalului din satul Frunza se tratează în jur de 130 de pacienți. Acum aceştia vor putea să urmeze tratamentul la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi, aflat la o distanţă de aproximativ 140 de kilometri.
sursa: publika.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!