Internațional

(BOMBĂ PE PIAȚA ENERGETICĂ EUROPEANĂ) „Gazprom” nu va putea construi gazoductul South Stream, fără a respecta LEGISLAȚIA UE

Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru energie Guenther Oettinger, a spus că acordurile semnate cu „Gazprom” contrazic unele prevederi din legislația europeană și au fost depistate nereguli.

Holzner, citată de dnevnik.bg, a anunțat că, recent, Comisia Europeană a primit acordurile bilaterale ale țărilor UE cu Rusia, în februarie 2013, însă a luat ceva timp pentru a le analiza și a emite aceste concluzii în luna august. Ea a menționat că țările afectate au fost informate în scris despre acest lucru. Mai mult, Holzner a respins cerințele „Gazprom” privind acordurile interguvernamentale cu țările participante la proiectul South Stream cu Rusia care au fost publice ani de zile.

Purtătoarea de cuvânt a reamintit că doar o parte din aceste țări au publicat prevederile acordurilor în ziarele lor oficiale.
Holzner a declarat că problema nu a fost atât de mult în construirea conductei de gaz, dar în funcționarea sa, subliniind faptul că această conductă trebuia să ofere acces nu doar la un furnizor.

Întrebată dacă ar fi fost posibil să se aplice o scutire de la cel de-al treilea pachet energetic al UE, cum a fost cazul cu proiectul Nord Stream și precum a sugerat „Gazprom”, ea a amintit că o scutire temporară a fost solicitată și acordată în acest caz. „Dacă „Gazpromul” cere o scutire pentru South Stream, vom decide dacă îl putem acorda, dar nu am primit o astfel de cerere”, a spus ea.

Holzner a menționat că singura opțiune pentru CE, în prezent, a fost de a solicita o revizuire a acordurilor bilaterale, iar în cazul unui refuz din partea „Gazprom”-ului, țările UE ar trebui să se retragă.

Tot vinerea trecută „Gazprom” a emis o declarație, în care își exprima dezamăgirea și surprinderea vizavi de recomandarea Comisiei Europene de revizuire a acordurilor bilaterale cu privire la proiectul gazoductului South Stream.

„Se obișnuiește ca proiectele transfrontaliere de investiții să fie susținute de acorduri interguvernamentale pentru a asigura securitatea și stabilitatea investitorilor”, se arată într-o declarație a biroului de presă, citată de Bulgarian Telegraph Agency (BTA).

Potrivit „Gazprom”, grupul rus nu este parte a acestor acorduri, ale căror texte sunt disponibile de mai mulți ani. „Iată de ce suntem surprinși și dezamăgiți de temerile exprimate de Comisia Europeană abia acum, când lucrările sunt în curs”, potrivit declarației, care subliniază că momentul este nepotrivit, având în vedere că mai multe țări au declarat că proiectul South Stream este de prioritate națională.

Comisia Europeană a mai avertizat că va lansa proceduri de infringement împotriva țărilor UE participante la South Stream, dacă nu vor lua măsuri pentru corelarea acordurilor interguvernamentale cu reglementările comunitare. „Construcția gazoductului va avea loc conform programului și în conformitate cu legislația locală și standardele internaționale”, a asigurat „Gazprom”, adăugând că problemele legate de legislația UE pot fi clarificate pe parcurs.

Grupul rus a încheiat un acord pentru exceptarea de la legea Third Energy Package a UE a proiectului Nord Stream și consideră că South Stream poate să beneficieze, la rândul său, de o astfel de excepție.

Țările semnatare a acordurilor cu Rusia pentru South Stream sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croația și Austria, state membre UE, precum și Serbia, membră a Comunității Energiei, un acord internațional susținut de UE care include țări foste comuniste din Europa de Est.
Cel mai problematic e faptul că gazoductul este construit de firma care și livrează gazul, ceea ce în legile UE este interzis. La proiectul South Stream care va aduce gaz în Europa, ocolind Ucraina, participă țările din UE Bulgaria, Croația, Ungaria, Grecia, Slovenia și Austria, precum și Serbia, țară candidată.

Sursa: Novinite.com
Tradaptare: Victoria Puiu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *