Actualitate

Boris Golovin, un neglijent sau un hoţ… de sănătate?

Pe când ministru al Sănătăţii era Ion Ababii, în guvernul Greceanâi-1, Boris Golovin era responsabil de coordonarea dispozitivelor şi noilor tehnologii medicale. Sub controlul său, în 2007, ministerul a decis să achiziţioneze opt instalaţii digitale de radiodiagnostic, de model „Duo Diagnost Digital”. Licitaţia a fost câştigată de firma „S&T Mold”, care s-a obligat să livreze utilaj digital cu dimensiunile matricei de 43×43 cm, la preţul de 2 mln. 168 mii euro. Din această sumă, Ministerul Sănătăţii (MS) urma să achite 30% în avans, iar restul – după primirea utilajului.

„Calul de dar nu se caută în gură”

Golovin urma să verifice parametrii aparatelor primite în raport cu cei contractaţi. Însă el a făcut abstracţie de aceasta şi, înainte ca utilajul să fi ajuns în ţară, a semnat mai multe ordine de plată, în baza cărora MS a transferat firmei „S&T Mold” deja peste 26 milioane de lei… Ulterior, firma a livrat aparate ce nu corespundeau contractului, nu funcţionau în regim digital, iar în locul matricei de 43×43 cm, aveau amplificatoare de imagine cu dimensiuni de 23×23 cm. Surprinzător, Agenţia Proprietăţi Publice, care era obligată să verifice tranzacţia, nu a făcut-o. Aparatele au fost repartizate Spitalului Clinic Republican, Spitalului nr. 3 „Sf. Treime”, Spitalului de Traumatologie, Spitalului Oncologic, Policlinicii Cancelariei de Stat, Spitalului de Urgenţă, Centrului mamei şi copilului şi Spitalului din Vorniceni.

Toate aceste instituţii au semnat fără pretenţii actele de primire a utilajului. Unii responsabili de la aceste spitale evită şi astăzi să dea explicaţii în acest sens. „N-o să vă dăm aşa informaţie, sunaţi la minister”, ne-a spus Anatol Taran, şef la Traumatologie. Stanislav Dimitrişin, radiolog-şef la Spitalul nr. 3, s-a arătat dispus să vorbească, dar, auzind ce ne interesează, ne-a spus că e ocupat şi a închis telefonul. Gheorghe Ciobanu, şeful de la Urgenţă, nu crede că aparatele sunt periculoase pentru sănătate şi spune că le-a primit, căci „calul de dar nu se caută în gură”. În schimb, Ion Iliciuc, şeful Centrului mamei şi copilului, consideră că Golovin se face vinovat nu numai de neglijenţă: „Dacă un singur aparat costă de la 40 la 60 mii de euro, vă daţi seama că sunt şi alte interese…”.

„Golovin era vârful aisbergului”

Totuşi, nu toţi radiologii au păstrat tăcerea, după ce au constatat că au fost duşi de nas. În 2008, Spitalul Clinic Republican (SCR) a anunţat-o despre aceasta pe noua ministră a Sănătăţii, Larisa Catrinici. Printr-un ordin, ea a format o comisie de control, condusă de acelaşi Golovin. „S&T Mold” a intervenit imediat, instalând la aparatul de la SCR toate accesoriile necesare, ca să corespundă parametrilor din contract. În rest, nu s-a întreprins nimic…
Larisa Catrinici consideră că vina pentru această tranzacţie aparţine mai întâi furnizorului, apoi şefilor instituţiilor medicale care au primit utilajul. „Noi nu ştiam despre vreo neregulă, căci, conform contractului, nu ministerul era primitorul tehnicii, ci beneficiarii, care au semnat procesele-verbale de primire a utilajului. După ce comisia a constatat că prevederile contractului n-au fost respectate, furnizorul a înlăturat neajunsurile la SCR”, spune Catrinici. Ea adaugă că nu ştia despre faptul că Golovin a transferat toţi banii până la livrarea tehnicii, dar consideră că nu e vorba de rea-intenţie, ci de lipsă de experienţă: „La noi, achiziţiile se fac greu, căci nu cumpărăm tehnică în toată ziua. Din păcate, n-am avut asemenea instruire”. Catrinici infirmă şi faptul că respectivele aparate radiază pacienţii mai puternic: „Utilajele erau noi şi aveau certificate de calitate europeană”.

În 2010, Procuratura Anticorupţie a deschis două dosare penale contra lui Golovin şi, respectiv, firmei „S&T Mold”, dar şi o cauză civilă în interesele MS. Acum o săptămână, fostul viceministru a fost pus sub învinuire. El riscă să achite o amendă de la 300 la 800 de unităţi convenţionale sau să stea la închisoare de la doi la şase ani. Ex-ministrul Vladimir Hotineanu, şeful Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, se abţine să dea o notă acţiunilor lui Golovin, dar totuşi presupune: „Nu cred că e doar neglijenţă, dacă e vorba de nişte supracosturi – s-au plătit bani mari, dar s-a cumpărat un aparat cu posibilităţi mult mai mici. Să nu uităm că Golovin era vârful aisbergului la minister, avându-l deasupra doar pe acela care tot zice că ne-a fericit zece ani de zile (adică Voronin – n.n.)”.

„Sunt Golovin, nu sunt Golovin…”

Potrivit procurorului Dorin Compan, dedesubturile acestei tranzacţii s-au păstrat ascunse şi pentru că, după formarea comisiei Catrinici, şefi de la spitalele care au primit aparatele radiologice au confirmat că utilajul e în regulă. Cu asta, problema s-a încheiat. Oricum, Compan consideră că dosarele menţionate vizează relaţii civile şi nicidecum penale, iar problema poate fi rezolvată, dacă „S&T Mold” ar repara prejudiciul adus. „E greu de demonstrat dacă acţiunile lui Golovin au fost făcute intenţionat sau din imprudenţă. Acum ar fi mai important ca „S&T Mold” să aducă în ordine toată tehnica livrată, ca să corespundă parametrilor din contract. Astfel, dispare şi prejudiciul”, susţine Compan. Solicitat de noi, învinuitul a confirmat că este Boris Golovin, apoi a spus că nu are nimic în comun cu această tranzacţie şi că el nu e Golovin. A închis telefonul şi nu ne-a mai răspuns. Şi Alexandr Copanschi, şeful firmei „S&T Mold”, s-a eschivat să discute cu noi.

La 25 ianuarie, Curtea de Conturi a prezentat un raport de audit despre achiziţia dispozitivelor medicale în anii 2007-2010. Curtea atenţiona că cele opt aparate, în sumă de 35,6 mln. lei, au fost puse în funcţiune cu o întârziere de până la 16 luni. Potrivit Curţii, din cauză că parametrii tehnici ai utilajului nu corespund celor prevăzuţi în contract, pacienţii au fost privaţi de servicii calitative. În total, se mai arată în raport, în perioada menţionată, MS a achiziţionat 35 de aparate medicale performante la un preţ cu mult mai mare decât cel real, prejudiciind statul cu 20 mln. lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *