Internațional

Boris Johnson i-a conferit lui Volodimir Zelenski premiul Churchill

Marți, Boris Johnson i-a conferit liderului ucrainean, Volodimir Zelenski premiul Sir Winston Churchill pentru performanţele sale de lider. Volodimir Zelenski a participat prin videoconferinţă la ceremonia din Downing Street 10, la care Johnson a afirmat că Churchill ”ar fi izbucnit în urale şi probabil ar fi şi lăcrimat” atunci când președintele Ucrainei ”a cerut muniţie, nu o ocazie să plece de la Kiev când a început războiul”.

De asemenea, Johnson a mai declarat că îşi poate imagina spiritul lui Sir Winston Churchil însoţindu-l pe Zelenski şi ”făcându-şi loc cu bastonul” prin toate încercările, notează Agerpres.

La rândul său, Zelenski a transmis că este extrem de onorat de premiul primit şi că ”Ucraina nu a fost lăsată singură după 24 februarie, i-am avut alături pe cei care ne-au ajutat, care şi-au amintit în vremurile cele mai întunecate ce este onoare şi care nu s-au gândit să renunţe la luptă – despre tine e vorba, Boris. Premiul este şi al tău, iar aceasta este manifestarea rolului nostru de lideri ai ucrainenilor, ai britanicilor şi ai celor care nu îşi cedează libertatea niciunui tiran”.

Preşedintele Ucrainei îl invocase pe Churchill în discursul său emoţionant către parlamentarii britanici, ocazie cu care promisese că va lupta împotriva invadatorilor ruşi în aer, pe mare şi în stradă.

Totodată, Boris Johnson a amintit apelul telefonic al lui Volodimir Zelenski din 24 februarie, prin care a primit confirmarea că ”a izbucnit nebunia”, iar tancurile ruseşti ”năvălesc peste graniţă”.

„În acel moment de criză supremă, ai avut de dat un test de conducător care a fost, în felul său, la fel de sever ca provocarea pentru Churchill din 1940. Sfidarea ta, demnitatea ta, starea ta de spirit bună în permanenţă au mişcat milioane de oameni, iar prin rezistenţa ta împotriva barbariei, ai devenit un simbol al eroismului poporului ucrainean”, i-a declarat el liderului ucrainean.

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, a primit cu aceeaşi ocazie un bust al lui Winston Churchill.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *