Brazilia: Încă trei membri ai guvernului au demisionat
Președinția braziliană a anunțat, miercuri seară, că ministrul minelor și energiei Eduardo Braga, secretarul pentru afaceri maritime Helder Barbalho și secretarul pentru știință și tehnologie Celso Pansera au renunțat la portofolii.
Astfel, în guvernul brazilian au mai rămas doar doi dintre cei șapte membri ai PMDB care s-au aflat inițial în executivul brazilian. Nouă dintre cele 32 de portofolii ministeriale sunt deținute în prezent de responsabili interimari.
Dilma Rousseff, lidera Partidului Muncitorilor, este suspectată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președinte al Braziliei. Potrivit opoziției, Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015. Ea ar fi cosmetizat în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un ”delict de responsabilitate”, prevăzut în Constituție.
Șefa statului brazilian a răspuns că toți predecesorii ei au recurs la această practică și denunță o procedură ‘fără bază legală’, care maschează o ‘tentativă de lovitură de stat’ instituțională.
În cazul în care Senatul brazilian votează, pe 17 mai, pentru destituirea temporară a Dilmei Rousseff, atunci aceasta va fi suspendată din funcție pentru 180 de zile, ceea ce o va împiedica să participe, pe 5 august, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară, ce vor avea loc în Brazilia.
Camera Deputaților (camera inferioară a parlamentului brazilian) a votat deja, duminică, cu peste două treimi pentru destituirea lui Rousseff.
Potrivit estimărilor analiștilor politici, este de așteptat ca Senatul să aprobe destituirea șefei statului brazilian cu cel puțin 48 de voturi, depășindu-se astfel majoritatea simplă necesară de 41 de voturi.
Dacă Senatul se va pronunța pentru suspendarea Dilmei Rousseff, funcția va fi asigurată temporar de vicepreședintele Michel Temer, perioadă în care Curtea Supremă va investiga acuzațiile împotriva sa. Pentru destituirea definitivă a președintelui țării, Senatul brazilian va avea nevoie de o majoritate de două treimi, votul fiind prevăzut pentru luna octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!