Social

BREAKING NEWS. Trei cazuri de Kraken – depistate în premieră în R.Moldova: Este cea mai contagioasă mutație a COVID

În Republica Moldova, în premieră, trei cazuri de Kraken au fost depistate.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că rezultatele reacției de secvențiere, din 16 ianuarie 2023, denotă că, în toate 16 probe selectate, a fost identificată circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. În 3 probe a fost confirmată, pentru prima dată în Republica Moldova, sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken), fiind cea mai contagioasă sublinie la moment, scrie Realitatea.md.

ANSP le recomandă cetățenilor să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19.

Ce este Kraken

Noua variantă are numele oficial de XBB.1.5 și este rezultatul combinației dintre două fragmente de variante – ceea ce poartă numele de „subvariantă recombinantă”.

Subvarianta, denumită „Kraken” după legendarul monstru acvatic, ar fi apărut pentru prima oară în SUA în jurul lunilor noiembrie-decembrie 2022, în statul New York sau în apropiere de acesta. Kraken se află în spatele unei creșteri puternice a numărului de cazuri în Statele Unite, unde se estimează că este responsabil pentru 41% dintre cazurile curente de Covid-19, conform datelor făcute publice de CDC-ul american.

După SUA, noua mutație a fost descoperită și în state din Europa, în Australia și în părți ale Asiei de Sud-Est. Kraken a fost descoperit și în Regatul Unit. Cruickshank spune că mutația „este responsabilă pentru în jur de 4% dintre cazurile active în acest moment în Regat, dar vedem că numărul crește destul de rapid”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *