Ultima oră

Britanicii sunt așteptați azi la urne. Luptă strânsă între conservatori și laburiști

Comentatorii spun că rezultatul va fi decis de proporția mare de nehotărâţi. Scrutinul este urmărit cu mare interes şi de zecile de mii români din Regatul Unit, iar Digi24, prin trimisul său special la Londra, Sanda Nicola, vă informează cu promptitudine, pe tot parcursul zilei, despre desfășurarea evenimentelor. Urnele se deschid la ora 7:00 (9:00, ora României) și se închid la ora locală 22:00 (24:00, ora României).
 
În ziua de dinaintea votului, sondajele de opinie au aratat o egalitate aproape perfectă între Partidul Conservator şi cel Laburist, după ce pe toată perioada campaniei electorale diferenţa a fost de unul sau două procente.

Două sondaje diferite dau principalele formaţiuni, Partidul Conservator şi Partidul Laburist, la egalitate, cu 33 la sută din preferinţele de vot. Este de aşteptat ca Marea Britanie să aibă, ca şi în ultimii cinci ani, un guvern de coaliţie, deoarece niciun partid nu va reuşi să obţină majoritatea celor 650 de locuri din Parlament.

În 2010, conservatorii au câştigat alegerile, însă nu au obținut majoritatea în Camera Comunelor. De aceea, imediat după anunţarea rezultatelor, conservatorul David Cameron, împreună cu soţia sa, Samantha, a venit pe Downing Street la numărul 10 – reședința premierilor britanici – şi a anunţat că pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va fi condus de un guvern de coaliţie. L-a numit vicepremier pe liberal-democratul Nick Clegg şi a oferit cinci portofolii unor oameni din partidul acestuia. Ce se va întâmpla după scrutinul din 2015? Nimeni, absolut nimeni nu poate să spună în acest moment.

În orice caz, pe Nick Clegg alianța cu Partidul Conservator l-a costat în ochii electoratului și foarte probabil partidul său va pierde jumătate dintre locurile pe care le are acum în Parlament. Nu se știe dacă vor mai fi dispuși să-i sprijine pe conservatori și s-ar putea să treacă de partea laburiștilor. Conducerea partidului e ceva mai înclinată către conservatori, dar marea masă a membrilor e mai dispusă să colaboreze cu laburiștii.

Atât David Cameron cât şi liderul laburist, Ed Miliband, au profitat de ultimele ore de campanie şi au încercat să-i convingă pe nehotărâţi.

„Potrivit sondajelor de opinie, 10 sau poate 20 la sută dintre alegători sunt nehotarâţi şi aici fiecare vot contează. Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat acum 23 de ani când sondajele arătau acelaşi parlament fără majoritate şi în ultimul moment, conservatorii timizi, cum îi numesc comentatorii de aici, s-au răzgândit şi au votat pentru Partidul Conservator, a explicat pentru Digi24 jurnalistul Petru Clej.

Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *