Bruxelles: 2014, anul reƮnnoirii liderilor Uniunii Europene
În perioada 22-25 mai vor avea loc alegerile europene, în timpul cÄrora circa 400 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene (UE) îi vor alege pe cei 751 de deputaČi ai Parlamentului European. Acesta va fi punctul de plecare pentru marea negociere dintre cei 28 de membri ai UE în vederea înlocuirii, în fruntea Comisiei Europene, a preČedintelui Jose Manuel Barroso, apoi a celor 27 comisari europeni, între care Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe Či politica de securitate, Catherine Ashton. De asemenea, preČedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îČi va încheia cel de-al doilea Či ultimul mandat, la 30 noiembrie 2014, datÄ la care se încheie, teoretic, mandatul tuturor comisarilor.
‘Pariez cÄ voi fi încÄ acolo în ianuarie 2015’, ironiza nu demult comisarul pentru concurenČÄ, Joaquim Almunia. Ultima datÄ, noua Comisie Či-a preluat funcČia cu trei luni întârziere, din cauza unor dificultÄČi în negocieri, aminteČte Les Echos.
În teorie, în timp ce Parlamentul îČi va alege noul preČedinte, cei 28 vor trebui sÄ decidÄ, pânÄ la sfârČitul lui iunie, un succesor pentru Jose Manuel Barroso Či sÄ punÄ, în iulie, opČiunea lor la vot în noul Parlament European. Apoi, dacÄ propunerea va întruni majoritatea, acest nou preČedinte va trebui sÄ-Či formeze, în timpul verii, Comisia, iar fiecare comisar va trebui, ulterior, sÄ obČinÄ undÄ verde din partea majoritÄČii eurodeputaČilor, în urma unor audieri Či a unor proceduri de vot care se vor desfÄČura pânÄ la finele lui octombrie, explicÄ publicaČia francezÄ citatÄ.
În ceea ce-i priveČte pe Čefii de stat Či de guvern, aceČtia vor trebui, la rândul lor, sÄ se punÄ de acord, în unanimitate, asupra numelui succesorului lui Herman Van Rompuy. OdatÄ cu Tratatul de la Lisabona, care oferÄ din ce în ce mai multe împuterniciri Parlamentului, ‘maČinÄria’ nominalizÄrilor pÄrÄseČte în parte cabinetele liderilor europeni, pentru a conferi mai multÄ putere partidelor politice. Cerând ‘sÄ se ČinÄ cont de rezultatul votului’ în numirea preČedintelui Comisiei Europene, Tratatul aduce o nouÄ dimensiune scrutinului din 25 mai.
În acest context, marile familii politice au decis sÄ se doteze cu ‘capi de listÄ’, pe care îi considerÄ capabili sÄ-l înlocuiascÄ pe Jose Manuel Barroso. Astfel, germanul Martin Schulz, actualul preČedinte al Parlamentului European, va conduce campania social-democraČilor europeni, finlandezul Olli Rehn Či belgianul Guy Verhofstadt îČi disputÄ familia liberal-centristÄ, în timp ce conservatorii (Partidul Popular European) promit sÄ-Či aleagÄ ‘capul de afiČ’ în martie: în cÄrČi este francezul Michel Barnier, însÄ luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a declarat Či el disponibil.
Toate ipotezele rÄmân deschise, comenteazÄ Les Echos. ‘Nu-i vÄd deloc pe Čefii de stat renunČând la dreptul lor de a numi preČedintele Comisiei Europene pentru a-l desemna pe liderul partidului ajuns în fruntea Parlamentului European, în contextul în care nici stânga Či nici dreapta nu ar obČine o majoritate clarÄ’, prevede un diplomat.
Cei 28 de lideri vor prefera întotdeauna sÄ-l desemneze pe unul dintre ei. Din acest motiv, conform micilor jocuri de pronosticuri, premierii se bucurÄ de mai multÄ încredere ca Martin Schulz sau, eventual, Michel Barnier. La Bruxelles, numele premierilor irlandez, Enda Kenny, finlandez, Jyrki Katainen, polonez, Donald Tusk, danez, Helle Thorning-Schmidt, sau al preČedintei lituaniene Dalia Grybauskaite se numÄrÄ printre ‘baloanele de încercare’.
În 2009, nimeni nu a mizat pe Herman Van Rompuy Či pe Catherine Ashton, pentru cÄ, în final, este vorba întotdeauna de realizarea unui subtil compromis între ČÄrile mari Či mici, între vechi Či noi membri ai UE, între dreapta Či stânga, între bÄrbaČi Či femei, conchide cotidianul francez.
AGERPRES
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!