Politică

Bruxelles cu un mesaj dur pentru Chișinău: R. Moldova beneficiază de cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor din toate statele din afara UE

În cadrul unui interviu pentru Realitatea.md, europarlamentarul a precizat că este important să existe o comunicare continuă între factorii de decizie de la Chișinău și din Uniunea Europeană. Trebuie să mergem să le explicăm oamenilor beneficiile apropierii de UE, a declarat Siegfried Mureșan, referindu-se la nemulțumirea populației față de coaliția de guvernare și scăderea încrederii în forțele proeuropene. De asemenea, am discutat cu europarlamentarul Mureșan despre felul în care afectează scandalul din jurul PLDM-ului și a liderului Vlad Filat imaginea PPE și dacă se ia în considerare excluderea partidului din rândurile PPE-ului. Siefried Mureșan susține că "justiția nu trebuie să existe ca parte a răfuielilor politice", iar dacă și alte persoane importante în stat sunt implicate în frauda bancară trebuie trase la răspundere.

Cum este privită astăzi Republica Moldova peste hotarele țării?

Republica Moldova, după cum bine știți, a semnat Acordul de Asociere cu UE și acum prioritatea principală este să implementăm acest acord, să facem ca acesta să funcționeze și cetățenii să poată beneficia concret de pe urma acordului. În toți acești pași mici, legat de schimburi comerciale, de liber-schimb, de agenda economică, reforma justiției, trebuie să nu pierdem din vedere nici imaginea de ansamblu și să fim conștienți că există riscuri majore pentru securitatea Republicii Moldova. Trebuie să avem curajul și înțelepciunea să spunem care sunt aceste riscuri. Ele vin în principal dinspre Est, dinspre Federația Rusă, care este extrem de activă și agresivă. Vedem cum Rusia încearcă să-și maximizeze influența și puterea. Trebuie să găsim formula pentru a minimiza riscurile. Toți pașii mici nu au niciun rost, dacă pierdem jocul mare.

În ce s-a transformat povestea de succes a Parteneriatului Estic?

S-a încetățenit în Republica Moldova sentimentul că țara a fost elevul model al Parteneriatului Estic, dar ceva s-a schimbat aici. Realitatea este următoarea: Între Republica Moldova și Uniunea Europeană relația este foarte simplă. Există un pachet de reforme pe care cele două părți le agrează pe picior de egalitate. Trebuie să spunem foarte clar, Republica Moldova este statul care beneficiază de cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor din toate statele din afara UE.

E drept că, în ultimele luni, procesul de reformă a fost încetinit, îngreunat. Principala preocupare a Uniunii Europene este ca actuala coaliție de guvernare proeuropeană să continue și toate forțele proeuropene de bună-credință să contribuie practic la menținerea stabilității politice în Republica Moldova.

Cum comentați faptul că Vlad Filat, deputat și fost premier, a rămas fără imunitate parlamentară și a fost arestat?

Pot să vă spun doar următorul lucru, justiția în Republica Moldova trebuie să fie ca în orice alt stat din UE, să funcționeze, să fie independentă, puternică, să-și îndeplinească misiunea. Dacă cineva este suspect de fapte de orice fel, evident, justiția trebuie să-și urmeze cursul. Dacă există semnale privind nefuncționarea justiției, într-un stat din UE sau din vecinătatea estică, atunci trebuie discutat acest lucru, însă nu este îndeletnicirea noastră, ca oameni politici, să comentăm cazuri individuale. Avem puțină informație la momentul de față, dar trebuie să monitorizăm și să vedem dacă sistemul funcționează. Legea și dreptatea trebuie să fie egale pentru toți, iar dacă cineva a făcut greșeli trebuie să plătească.

Probabil că ați discutat cu premierul Valeriu Streleț, care a fost prezent la Congresul PPE de la Madrid. Ce v-a spus dumnealui despre toată această situație din jurul PLDM-ului și liderul partidului?

Nu este un scandal în jurul PLDM-ului. Ce interesează Europa este Republica Moldova în ansamblu și, de aceea, discuția a fost centrată pe stabilitatea actului de guvernare. Întrebarea mea a fost în ce măsură crede că celelalte două partide de la guvernare, PD-ul și PL-ul, vor rămâne în coaliția de guvernare. Important este să existe o majoritate parlamentară pentru a putea implementa agenda de reforme și Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Evident, trebuie să existe și voință politică.

Discuția dintre mine și prim-ministru a fost despre cum reușim să ținem în picioare această alianță proeuropeană care să ducă țara înainte. Acesta este și apelul meu către PD și PL, nu faceți nimic în momentul de față care să pună în pericol parcursul proeuropean al Republicii Moldova. Știu că situația este dificilă și complicată, însă țara trebuie pusă înainte de toate. Alternativele sunt mai proaste pentru Republica Moldova și atunci răspunsul la întrebarea ce s-a întâmplat cu povestea de succes va avea un răspuns dramatic, din păcate.

PLDM este singurul membrul de partid din Republica Moldova al PPE. În ce fel imaginea PPE este afectată de acest scadal?

O spun cu toată convingerea că nu este afectată imaginea Partidului Popular European, deaorece PPE dintotdeauna a militat pentru o justiție puternică, independentă, pentru un stat de drept funcțional, pentru ca o lege să funcționeze în egală măsură pentru toată lumea. Acestea sunt valorile PPE, pe care noi le promovăm în toate statele din vecinătatea estică. Am făcut-o și în România înainte de a adera la UE, dar o facem și acum, fiindcă vedem și aici tentații ale politicienilor care vor să folosească instituțiile statului după bunul lor plac. Noi vom acționa în baza acestor valori.

Există riscul ca PLDM să fie exclus din PPE?

Nu se pune această problemă și nu există un motiv pentru aceasta. Chiar dacă se va demonstra vinovăția domnului Vlad Filat, acest lucru nu va avea repercusiuni în relația instituțională dintre PLDM și PPE. PPE va continua să militeze pentru valorile sale. Așteptăm de la toate partidele membre să împărtășească valorile noastre. De aceea au fost acceptate, pentru a milita pentru aceste valori.

După părerea Dvs, arestarea lui Vlad Filat este un semn că justiția din RM începe să-și facă treaba sau e doar un război politic?

Justiția nu are voie să fie folosită în lupta politică, de nicio culoare politică. Justiția nu trebuie să existe ca parte a răfuielilor politice, nici în Republica Moldova, nici în altă țară.

La moment, Filat este singura persoană arestată în legătura cu frauda din sistemul bancar. Totuși, furtul unui miliard de euro nu se poate trece neobservat și nu poate fi făcut de către o singură persoană. Credeți că ar putea fi implicate în aceste scheme și alte persoane importante în stat?

Dacă sunt implicate și alte persoane, trebuie trase, în egală măsură, la răspundere.

Probabil sunteți la curent cu faptul că la Chișinău, de câteva luni, au loc proteste stradale, oamenii sunt dezamăgiți și nu mai cred în promisiuni. Ce ar trebui să facă societatea?

Oamenii trebuie să înțeleagă că politicienii au exact atâta putere asupra noastră câtă le dăm noi. Este important ca clasa politică să vină cu o ofertă convingătoare și în concordanță cu așteptările oamenilor și nu trebuie să uităm cine este aliatul de fapt al Republicii Moldova. Prin urmare, factorii de decizie de la Chișinău și cei din Uniunea Europeană trebuie să comunicăm între noi și să mergem să discutăm cu oamenii și să le explicăm beneficiile apropierii de Europa.

Fostul președinte al României Traina Băsescu a declarat pentru realitatea.md că drumul Uniunii Europene este închis pentru Republica Moldova și a fost închis chiar și atunci când Republica Moldova era considerată o poveste de succes a Parteneriatului Estic. Cum comentați această afirmație și care este părerea dvs.?

E de fapt ceea ce v-am spus și eu la început, că atunci când facem pași concreți spre apropierea de UE trebuie să nu pierdem din vedere și imaginea de ansamblu. Degeaba faci pași mici, dacă la sfârșit drumul îți este închis. De aceea, subscriu complet poziției președintelui Băsescu. Ori reușim să obținem rapid pentru Republica Moldova o perspectivă europeană fermă, ori dacă nu, singura soluție rămâne reunificarea cu România, dacă nu vrem ca Putin să impună el o soluție Moldovei. O soluție impusă de Putin ar fi proastă, atât pentru oamenii din Republica Moldova, cât și pentru Europa în ansamblu, lucru pe care UE trebui să-l înțeleagă. Va fi un risc major pentru securitatea Europei, pentru ordinea democratică, pentru statul de drept din Europa. Va fi un precedent extrem de periculos. De aceea, trebuie să ne concentrăm pe primele două opțiuni.

Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că la această agresiune nouă a Federației Ruse trebuie să găsim și noi un răspuns mult mai puternic, diferit de cele de până acum șase luni de zile.

Dacă tot vorbim de invazia Rusiei, de ce Uniunea Eurpeană nu-și crează propria structură militară, așa cum a propus și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, acum câteva luni?

Și PPE, în cadrul Congresului de la Madrid, vorbește despre o armată europeană pe termen lung. Este un deziderat care nu poate fi îndeplinit decât pe termen lung.

Până atunci, pe termen scurt trebuie să folosim mijloacele instituționale pe care le avem, și anume Tratatul de la Lisabona care prevede o cooperare militară structurată mult mai puternică. Cred că asta trebuie să facem pe termen scurt.

sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *