Buletinele de vot invalidate puse LA UN LOC cu cele neutilizate. Președintele CEC: Este o EROARE umană!
“În primul rând, nu este atât de drastic cum se vehiculează, când am anunțat primele date preliminare, datele arătau că aveam circa 62 mii de buletine invalidate. Când am început tabularea proces de verbal per proces verbal, s-a constat că în unele birouri electorale funcționarii noștri electorali au calculat împreună buletinele invalidate cu buletine neutilizate, calificându-le nevalabile pe cele neutilizate (care au mai rămas nefolosite).”E o eroare umană. După această recalculare s-a ajuns la cifra de circa 50 mii de buletine nevalabile, cam cu 10 mii s-a redus, deci nu este atât de dramatic. Noi doar am adus o claritate și o uniformizare în toate aceste aprecieri”, a spus acesta.
Ieri au fost procesate, prelucrate, ultimele procese verbale, pentru mâine fost anunţată totalizarea rezultatelor scrutinului. Potrivit lui Ciocan, surprize nu vor mai fi şi că, cel puţin la nivel de număr al mandatelor, lucrurile rămân aceleaşi. „Practic noi am finalizat tabularea tuturor datelor ce au fost înregistrate în cadrul acestor alegeri. Surprize la nivel de date vizavi de voința alegătorilor nu vor mai fi.”
Președintele CEC a comentat și disfuncţionalităţile cu sistemul Sistemului Informaţional Automatizat de Stat (SIAS) „Alegeri”, care la un moment dat a dus la crearea unor cozi şi de oameni, şi de suspiciuni. „Nu, nu cred că este ghinion. În primul rând aș vrea să atrag atenția la faptul că toți alegătorii care au dorit să participe la votare au putut să facă acest lucru. Poate într-adevăr într-un regim mai lent decât noi ne-am fi așteptat. Acest sistem informațional a asigurat o conexiune între o bază de date a registrului de stat al alegătorilor și computerele instalate în fiecare birou electoral. Dacă ați observat Dvs., între orele șapte și opt dimineața acest sistem de conexiune și această aplicație ce asigură această conexiune a funcționat foarte bine. Iar în jurul orei opt dimineața ea practic a picat din cauza unei sarcini suprasolicitate a acestui sistem. Nu este o suprasolicitare a sarcinii ordinare. Sistemul a fost calculat, testat în așa mod ca o sarcină ordinară și cu rezervă să poată rezista. Dar sarcina a fost atât de mare, încât sistemul nu a rezistat. Noi am întărit aceste sistem cu servere suplimentare și această sarcină iarăși a crescut. Ca să nu vă povestesc detalii mici, noi am început la șapte dimineața cu două servire în conexiune și la ora paisprezece după amiază împreună cu colegii de la Centru de Telecomunicații Speciale am instalat deja opt servere, care la fel arătau sarcina full busy”, a spus Ciocan.
Întrebat dacă bănuiește că a existat din partea cuiva o rea intenție, acesta a spus: „Este și așa o versiune. Dar cel mai neprofesionist este atunci când începem a arata cu degetul în altă parte. Noi am zis că obligatoriu finalizăm procedurile ce țin de totalizarea alegerilor și ulterior, în cadrul unui grup de lucru cu participarea specialiștilor, inclusiv din serviciile speciale, vom examina toate detaliile pentru a înțelege clar ce s-a întâmplat.”
sursa: europalibera.org/timpul.md