(Business Insider) Ruşii cred că ţara lor ar mai putea creşte pe seama ţărilor vecine
În primul rând, studiul Pew a constatat că ruşii au evaluări negative despre starea economiei din Rusia. De exemplu, 73% din respondenţi caracterizează negativ starea economiei ruse, şi doar 24% apreciază pozitiv economia.
S-a dovedit că mulţi oameni din Rusia cred că Occidentul este de vină pentru dezastrul din economie. Astfel, din cei 73% dintre respondenţi care au apreciat negativ starea economiei, o treime consideră că motivul pentru această situaţie este urmarea sancţiunilor occidentale. O altă treime din respondenţi consideră că de vină sunt efectele sancţiunilor şi scăderea preţurilor la petrol. Doar un sfert spune că politică guvernului actual este responsabilă de criză.
Pe urmă, Pew s-a interesat despre relaţia ruşilor cu preşedintele lor. Potrivit sondajelor, cel puţin 8 din 10 cetăţeni ruşi sunt de acord cu modul în care Vladimir Putin tratează relaţiile cu Ucraina, China, Statele Unite şi UE, scrie Business Insider.
Un alt rezultat al studiului a fost faptul că ruşilor nu le plac Statele Unite. De exemplu, doar 15% din cetăţenii ruşi au o atitudine pozitivă faţă de SUA şi 81% – negativă. Ruşii au o aversiune şi faţă de NATO, UE şi Germania. Doar 12% dintre respondenţi au o părere bună despre NATO şi 31% despre UE. Centrul Pew subliniază că, începând din 2011, procentul celor care aprobă Germania, Statele Unite ale Americii, NATO şi UE a scăzut brusc.
În plus, ruşii se opun aderării Ucrainei la NATO şi UE. Doar 3% dintre ruşi doresc că Ucraina să adere la NATO, iar 14% – în UE.
Studiul a constatat că ruşii nu au încredere în Barack Obama şi Angela Merkel. Potrivit sondajului, doar 11% dintre ruşi aprobă politică promovată de Obama. Merkel se bucură de încrederea a 28% dintre ruşi. Pentru comparaţie, în 2012, 48% dintre ruşi aveau încredere în Merkel şi 28% – în Obama.
De asemenea, s-a dovedit că ruşii sunt nostalgici după Uniunea Sovietică. De exemplu, 69% dintre intervievaţi au descris prăbuşirea URSS drept un eveniment negativ, în timp ce doar 17% au spus că a fost o evoluţie pozitivă. În special, 85% din generaţia mai în vârstă (50 de ani sau mai mult), care au crescut în Uniunea Sovietică, consideră prăbuşirea URSS un eveniment negativ. De aceeaşi părere sunt 44% din tineri.
În cele din urmă, studiul a arătat că ruşii nu sunt mulţumiţi cu mărimea ţării lor, afirmând că nu este destul de mare. De exemplu, 61% dintre ruşi sunt de acord cu afirmaţia că „există părţi din ţări vecine care ne aparţin cu adevărat (Rusiei)”. Doar 29% nu au fost de acord cu această afirmaţie. Pew constată că astfel de sentimente sunt în creştere în Rusia de la prăbuşirea Uniunii Sovietice încoace.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!