Bustul lui Daniel Ciugureanu a fost INAUGURAT la Măgurele, Ungheni
Rolul lui Daniel Ciugureanu în Unirea Basarabiei cu România a fost unul crucial. Ciugureanu a fost prim-ministru al Basarabiei, care la 28 martie 1918, la o zi după ce Sfatul Țării a votat Unirea cu România împreună cu Pantelimon Halippa, Ștefan Ciobanu și Ion Pelivan a făcut parte din delegația care a dus la Iași ACTUL UNIRII. A îndeplinit mai multe funcții de ministru în diferite guverne după Unire, a fost deputat și senator, fiind ales vice-preseşedinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.
Născut în satul Şirăuţi, judeţul Hotin, astăzi Briceni, la 9 decembrie 1885, medic-chirurg cu stagiu și pe front, Daniel Ciugureanu a murit în mai 1950, în circumstanțe misterioase. Se presupune că ar fi fost asasinat în drum ce era dus spre închisoarea din Sighetul Marmației, după ce autoritățile l-au arestat, în locuința sa din București în noaptea de 5 spre 6 mai și condamnat la închisoare, fără niciun proces judiciar, așa cum s-a întâmplat cu mii de intelectuali români în acea perioadă, din ordinele lui Stalin.
A fost îngropat simbolic în cimitirul comun al deținuților la Sighet.
„De el a depins și Ziua Unirii, și chiar Unirea, pentru că Sfatul Țării a votat Unirea, iar el ca prim-ministru a tradus-o în fapte. Regele Ferdinand l-a decorat cu toate distincțiile posibile, iar partea adversă de la care a rupt Basarabia din dinți, l-a pedepsit, l-a condamnat la moarte”, a declarat Efim Tarlapan, autorul unei lucrări despre Ciugureanu.
Sursa: infoprut.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!