Butoiul din pivniţă ne face criminali
Conform unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în medie, un cetăţean din RM cu vârsta mai mare de 15 ani consumă anual 18,2 litri de alcool pur, cantitate care ne plasează pe primul loc la nivel mondial.
Potrivit datelor Ministerului de Interne, în anul 2011, numărul persoanelor care au comis crime în stare de ebrietate a crescut cu 27,3% faţă de anul precedent. Tot în 2011, Poliţia rutieră a iniţiat pe numele a 7.024 de şoferi proceduri pe cauze contravenţionale, dintre care 4.153 pentru conducerea în stare de ebrietate.
Printre cele mai răsunătoare crime comise sub influenţa alcoolului care au avut loc în 2012 se numără şi cea din orăşelul Durleşti. Andrei Burlea, un tânăr în vârstă de 31 de ani, a fost înjunghiat mortal, iar prietenul său Roman Vitiutc a fost grav rănit într-un local din Durleşti. Atacatorii sunt doi tineri minori, de 16 şi 17 ani, care, fiind în stare de ebrietate, au vrut să asculte piese ruseşti. Aceştia au fost deranjaţi de piesele în limba română, cântate de victime, şi au „rezolvat problema” cu ajutorul cuţitului.
O altă crimă gravă care a avut loc la mijlocul lunii iulie este şi cea din Grătieşti, unde doi fraţi, fiind beţi, şi-au înjunghiat sora, în vârstă de 33 de ani. Scenariul acestei crime începe cu fraza devenită tradiţională pentru oamenii legii: „Victima împreună cu fratele ei de 28 ani şi cu prietenul, în vârstă de 31 de ani, au băut abuziv băuturi alcoolice”. Apoi, după o ceartă banală, fratele femeii cu ajutorul fratelui mai mic au măcelărit corpul victimei şi „au plecat acasă”. Agresorii riscă detenţie pe viaţă.
Moldovenii se relaxează cu tărie
Consumul de alcool este considerat o circumstanţă gravă pentru stabilirea pedepsei, în timp ce psihologii spun că cel care încalcă legea în stare de beţie nu este singurul vinovat. Legislaţia penală a R. Moldova prevede că persoana care a săvârşit o infracţiune în stare de ebrietate, produsă de alcool, nu este eliberată de răspundere penală. De asemenea, la stabilirea pedepsei se iau în considerare şi cauzele ebrietăţii, gradul şi influenţa ei asupra săvârşirii infracţiunii. Starea de beţie poate fi considerată o circumstanţă atenuantă pentru stabilirea pedepsei doar dacă persoana a fost impusă să bea alcool.
Există diferite categorii de consumatori de alcool: ocazionali, frecvenţi, care nu sunt consideraţi alcoolici pentru că nu au o dependenţă psihologică şi fizică, precum şi alcoolici dependenţi, ne-a spus psihologul Tatiana Turchina. „Consumatorii cotidieni care nu intră în categoria beţivilor găsesc în alcool o metodă de relaxare, precum şi pentru depăşirea anumitor situaţii stresante sau frustrante. Astfel, aceştia pot prezenta unele manifestări care, cu mintea trează, sunt deţinute sub control major. Unii devin agresivi şi violenţi”, a adăugat Tatiana Turchina. Potrivit psihologului, cei care îşi controlează la maximum emoţiile puternice precum gelozia, invidia, furia îşi pierd acest control atunci când beau tărie. „Din punct de vedere psihologic, consumatorul de alcool care a săvârşit o infracţiune nu este singurul vinovat, deseori acesta este motivat de mai mulţi factori anteriori”, a conchis psihologul.
Soluţia autorităţilor
Parlamentul a votat, la începutul lunii martie, Legea care interzice comercializarea alcoolului între orele 22:00 şi 09:00. De asemenea, a fost interzisă vinderea alcoolului minorilor şi au fost majorate amenzile pentru încălcarea acestor prevederi, iar vânzătorii sunt obligaţi să ceară actul de identitate care confirmă că persoana a împlinit vârsta majoratului. Totodată, aceste prevederi nu se răsfrâng asupra locurilor de agrement – baruri, cluburi de noapte etc., locuri unde accesul minorilor nu este interzis.
Şi Guvernul a adoptat recent Programul Naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020, document care are menirea de a reduce consumul băuturilor tari. Programul prevede colectarea datelor privind producerea alcoolului şi consumului acestuia de către populaţia RM. De asemenea, va fi interzisă publicitatea la băuturile alcoolice şi va fi redus nivelul permis de alcoolemie la şoferi. Vor fi mărite amenzile pentru nerespectarea legislaţiei, va fi identificată populaţia cu risc sporit de dependenţă de alcool, va fi promovat modul sănătos de viaţă în şcoli, va fi impozitată producţia alcoolică, a vinurilor şi a berii etc. Programul costă 41.820.000 lei, sursele de finanţare interne vor fi alocate din bugetul de stat anual şi din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, iar cele externe – asistenţa tehnică, inclusiv granturi, urmează a fi acordate de organismele financiare internaţionale şi donatori. În program însă nu este menţionată modalitatea de control a băuturilor alcoolice produse în condiţii de casă, sursa principală pentru aprovizionarea moldovenilor.
Conform datelor unui studiu demografic şi de sănătate din R. Moldova, la bărbaţi consumul de alcool creşte rapid, de la 69% la vârsta de 15-19 ani până la 83% la grupa de vârstă de 25-29 de ani. La femei consumul creşte de la 42% la vârsta de 15-19 ani până la 68% la 45-59 de ani. Actualmente, peste 17% din elevi consumă băuturi alcoolice permanent.
Prin stare de ebrietate alcoolică cu grad minim se înţelege starea persoanei care are concentraţia de alcool în sânge de la 0,3 până la 0,8 g/l şi concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,15 până la 0,4 mg/l. Prin stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat se înţelege starea persoanei care are concentraţia de alcool în sânge de la 0,8 g/l şi mai mult şi concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,4 mg/l şi mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!