Social

Călărași înarmați patrulează parcurile din Chișinău

Noi am însoțit doi polițiști călăreți și am aflat cu ce preț ei asigură liniștea persoanelor care se plimbă prin parcuri.

Stau pe bancă, în parc, iar la un moment dat aud niște zgomote de potcoave și un nechezat. Ridic privirea și văd în fața mea doi cai gigantici încălecați de un bărbat și de o femeie. Aceștia erau polițiști cavaleriști, care au ieșit să patruleze parcul Valea Trandafirilor și pe care îi așteptam să ne vorbească despre munca lor.


Dorin Galben, reporterul ziarului TIMPUL, alături de polițiștii cavaleriști

Echipați corespunzător atât ei, cât și animalele, oamenii legii au început „plimbarea”. Unul dintre ei era Olga Ialovenco, inspector cavalerist, subofițer de poliție, care lucrează în organele de drept deja de 17 ani, iar 10 dintre ei i-a muncit practic călare pe cal. „De mică am practicat hipismul și aceste animale sunt pasiunea mea. Atunci când am auzit că se formează o echipă de cavaleriști, am scris imediat cerere să mă transfer aici”, recunoaște polițista.

Caii merg pe cărări înguste și printre copaci

Oamenii care se odihnesc în parcuri îi privesc cu entuziasm. Caii nu sunt automobile sau motociclete ca să facă gălăgie. Totuși scopul cavaleriștilor este să păstreze ordinea publică. „Nu permitem să se facă focul pe pământ. Îi avertizăm pe cei care fac dezordine. Ne apropiem de oamenii care dorm pe bănci sau pe iarbă să vedem dacă se simt bine. Urmărim să nu intre nimeni cu mașina în parc, pentru că acest lucru este interzis. Un alt avantaj al călăritului este și faptul că noi putem merge și pe cărări foarte înguste sau chiar printre copaci. Totodată pe cai mult mai repede patrulăm perimetrul, decât am face-o mergând pe jos”, susține subofițerul Ialovenco.


Polițiștii Olga Ialovenco și Stas Artin patrulează Parcul Valea Trandafirilor din capitală

Fiecare cavalerist are calul său pe care patrulează și de care îngrijește. Olga lucrează deja cinci ani alături de Azarnoi, calul său de rasă Trakehner, care are 12 ani și își cunoaște foarte bine meseria. Ea îl descrie ca fiind foarte ascultător și atent.

„Putem folosi și pistolul”

În această perioadă nu se permite pescuitul în iazurile din capitală. „Dacă vine cineva cu o undiță simplă și scoate uneori câte un pește, atunci nu-l mai alungăm noi. Intervenim în situațiile când pescarii aruncă plase sau vin cu utilaj electric”, subliniază femeia.

Datorită polițiștilor cavaleriști, în parcuri a scăzut criminalitatea și sunt mai puține furturi. Totodată oamenii fac focul în locuri special amenajate, nu mai provoacă incendii și nu lasă gunoi. Totuși, dacă încalcă ordinea publică, aceștia sunt sancționați sau chiar pot ajunge la secția de poliție. „Întâi de toate noi discutăm cu ei. Dacă devin agresivi, noi le putem face un proces-verbal, ulterior le punem cătușele, iar în caz de necesitate putem folosi și pistolul. Noi nu-i putem duce la inspectoratul de poliție de aceea chemăm polițiștii care patrulează cu mașina și îi iau ei în primire”, comunică Olga Ialovenco.

În galop după narcomani

Cât timp patrulam împreună prin pact, femeia a povestit câteva cazuri amuzante din activitatea sa. „Cu ceva timp în urmă lucram în Parcul de la Sculeanca. Am văzut că un om stă întins pe iarbă. Am încercat să-l trezim stând pe cal, dar n-am reușit și am fost nevoită să cobor. S-a adeverit că acesta era beat și cu greu l-am făcut să deschidă ochii. Prima reacție a acestuia a fost „o… un cal”, după care se uită la mine și zice „o… poliția”, iar a treia fază a fost: „o… femeie”. După asta imediat s-a trezit. Noi i-am spus să fie atent la buzunare și că ar fi bine să meargă să doarmă acasă”, povestește amuzată polițista.

Un alt caz pe care și-l amintește Olga s-a întâmplat acum câțiva ani și a avut loc în Parcul din sectorul Râșcani al Capitalei. Acolo, ea împreună cu un coleg, a observat pe cineva în tufari, iar când s-au apropiat, au văzut că doi tineri consumau droguri. Când au observat poliția, aceștia au rupt-o la fugă, au trecut strada care duce spre sectorul Ciocana și au crezut că au scăpat. Cavaleriștii însă i-au urmărit și de cealaltă parte a străzii și i-au prins.

„Fiți atent, cineva ar putea să vă sustragă geanta”

În timpul plimbării prin Parcul Valea Trandafirilor, Olga și colegul ei Stas, cavalerist și sergent de poliție, au avut două intervenții în doar câteva zeci de minute. În primul caz ei le-au explicat unor tinere cât de important este să păstreze curățenia atunci când vin în parc. Acestea stăteau pe bancă, mâncau semințe de floarea-soarelui și scuipau jos cojile. „Acasă voi scuipați pe covor sau la bucătărie. Cred că nu, de aceea vă rog să nu faceți nici aici acest lucru”, le-a comunicat Olga. Fetele au dat afirmativ din cap și au promis că nu vor mai face acest lucru.

La doar câteva zeci de metri, pe o altă bancă, dormea un bărbat. Polițiștii cavaleriști l-au trezit și l-au întrebat dacă se simte bine. Acesta a spus doar că se odihnește și că a ațipit pentru câteva minute. „Fiți atent, cineva ar putea să vă sustragă geanta când dormiți”, i-a spus Stas, care este sergent de poliție. Bărbatul le-a mulțumit pentru că l-au avertizat.

Cât timp i-am însoțit pe Olga și Stas, copiii din parc se uitau cu un interes sporit la cai, iar cei maturi îi fotografiau. Oamenii au spus că le place să vadă aceste animale plimbându-se prin zonele verzi și că astfel se simt în siguranță.

În caz de necesitate cavaleriștii acordă primul ajutor sau cheamă ambulanța. Salariul unui astfel de polițist începător pornește de la 4500 de lei și crește în funcție de experiență.

Pe timp de vară programul polițiștilor cavaleriști începe de la amiază și durează până la 21.00 seara. Aceștia sunt transportați de la bază cu o unitate de transport specială și sunt lăsați la intrarea în parc. Luni este ziua când călăreții și caii se odihnesc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *