Istorie

Calendar ISTORIC: 1916 – Puterile Centrale au capturat Bucureștiul – FOTO

1534 – Sebastian de Belalcazar și Diego de Almagro au fondat orașul San Francisco de Quito, în prezent capitala statului Ecuador.

1768 – Primul volum din „Encyclopædia Britannica” a apărut la Edinburgh, Scoția.

1865 – Statele Unite au adoptat al treisprezecelea amendament al Constituției, prin care s-a abolit sclavia.

1892 – La Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg a avut loc premiera baletului „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski.

1912 – A murit arhitectul Ion Mincu, membru fondator și președinte al Societății Arhitecților din România, întemeietorul școlii românești de arhitectură (n. 1852).

1916 – Puterile Centrale au capturat Bucureștiul: O delegație germană condusă de prințul Schaumburg-Lippe, fostul atașat militar al Germniei în România, a sosit în București și a cerut auorităților să semneze capitularea orașului. Primarul Capitalei, Emil Petrescu, în prezența reprezentanților guvernului (plecat la Iași) a semnat „declarația de capitulare în fața inamicului”. Trupele germane au intrat dinspre Chitila, pe Calea Griviței iar centrul orașului s-a animat de curioși.

La sfârşitul lunii noiembrie, zvonul că armata română pierduse bătălia pentru Bucureşti s-a răspândit cu repeziciune. Capitala se umple de fugari de pe front, pe străzile din sudul oraşului apar şiruri de trăsuri militare, cavalerişti fără arme, soldaţi rupţi de oboseală şi plini de noroi. În urma lor apar şiruri de care şi căruţe cu locuitorii satelor care fug din faţa bulgarilor. Se instalează panica. Oamenii fug cu tot ce se poate: mobilă, alimente, păsări. De căruţe sunt legate animalele. Un val uriaş de oameni se îndreaptă spre Gara de Nord, unde aglomeraţia e înspăimântătoare, în gară nici nu se poate pătrunde.

Mareşalul Mackensen, comandantul trupelor germano-bulgaro-turce de la sud, ameninţă că va folosi artileria grea dacă oraşul nu capitulează. La 5 decembrie (stil nou), oficialităţile oraşului, însoţite de de miniştrii american şi olandez, se întâlnesc cu parlamentari germani, asigurându-i că oraşul nu era ocupat, fapt confirmat şi de patrule.

În dimineaţa zilei de miercuri, 6 decembrie (stil nou), locuitorii Capitalei sunt treziţi de explozii teribile urmate de un incendiu de proporţii: Arsenalul armatei fusese aruncat în aer. Se zvoneşte că intrarea mareşalului Mackensen în oraş e iminentă. Străzile sunt pline de lume, cu sentimente şi aşteptări amestecate.

În jurul orei 15, trupele Puterilor Centrale defilează pe Calea Victoriei, întâmpinate cu flori şi entuziasm de doamne şi domnişoare aparţinând în mare măsură comunităţilor germană şi austriacă. Mareşalul Mackensen soseşte într-un automobil decapotabil şi e surprins să vadă în centru prăvălii deschise şi cafenele pline. Va nota ulterior:

„Pe măsură ce pătrundem mai adânc în oraş, se conturează imaginea vieţii şi forfotei unui mare oraş paşnic. Magazine deschise, cafenele pline! Poliţişti în uniformă reglementează într-o ţinută ireproşabilă circulaţia. În Berlin n-ar fi fost mai ordonat. Izolat răsună strigăte de ura! şi aclamaţii în limba germană. Nu ne găsim oare în mijlocul unei populaţii inamice? Nu este, totuşi, război? E un vis care ne înşeală?”

1917 – Finlanda și-a declarat independența față de Rusia.

1917 – Cargobotul SS Mont-Blanc încărcat cu muniție a explodat în portul Halifax din Noua Scoție, după ce s-a ciocnit de vasul norvegian Imo. Aproximativ 2.000 de persoane și-au pierdut viața, iar 9.000 de oameni au fost răniți.

1973 – Gerald Ford a depus jurământul în calitate de președinte al SUA, în urma demisiei lui Richard Nixon. A fost singurul președinte al Statelor Unite care nu a fost ales prin vot.

2017 – A murit cântărețul și actorul francez Johnny Hallyday pe numele real Jean-Philippe Smet (n. 1943).

historia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *