Istorie

Calendar ISTORIC: 1958 – Opt fotbaliști ai clubului Manchester United au MURIT în Accidentul aviatic de la München

1793 – A murit dramaturgul italian Carlo Goldoni, autor a peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză, printre care „Slugă la doi stăpâni”, „Bădăranii”, „Bolnava prefăcută”, „Mincinosul” (n. 1707).

1822 – Nava chinezească Tek Sing (supranumită „Titanicul Orientului”) s-a izbit de un recif lângă Indonezia și s-a scufundat. Aproximativ 1.600 de oameni și-au pierdut viața.

1857 – La București, a apărut ziarul unionist „Concordia", care, în același an, și-a schimbat denumirea în „Românul" (director C.A. Rosetti).

1908 – S-a născut scriitorul și ziaristul Geo Bogza, membru al Academiei Române (d. 1993).

1919 – Adunarea Națională rezultată în urma alegerilor din 19 ianuarie 1919 și-a început lucrările în orășelul Weimar, urmând să dea Germaniei o Constituție. După orașul unde s-au desfășurat lucrările adunării, au fost denumite ulterior „Republica de la Weimar" (1919-1933) și constituția după care se va conduce aceasta – „Constituția de la Weimar".

1945 – S-a născut interpretul jamaican de muzică reggae Bob Marley (d. 1981).

1952 – Elisabeta a II-a a devenit regină a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea.

1958 – Opt fotbaliști ai clubului Manchester United au murit în Accidentul aviatic de la München.

Cursa British European Airways 609 în direcţia Manchester s-a prăbuşit în istorie. 22 de oameni au murit pe loc, acolo, la Munchen. Al 23-lea a supravieţuit două săptămâni şi apoi gata, a murit şi el – chiar când toţi îl credeau scăpat. Al 23-lea se numea Duncan Edwards. Opt dintre cei decedați erau fotbalişti ai clubului Manchester United, cea mai bună echipă de fotbal din lume în acel moment.

Avionul transporta echipa de fotbal a clubului Manchester United, care se întorcea de la meciul cu Steaua Roşie Belgrad, încheiat cu scorul 3-3, rezultat care îi calificase pe britanici în semifinala Cupei Campionilor Europeni.

Matt Busby, antrenorul, a trăit şi a spus aşa: „Mi-au murit copiii“. A trăit apoi până la 85 de ani. A fost scoţian şi a fost Sir cu mult înaintea lui Sir Alex Ferguson.

Albert Scanlon, extremă, a supravieţuit şi el cursei British European Airways 609. A murit cu trei zile înainte de Crăciun, în anul 2009, la 73 de ani. Povestea asta nu e despre „ups and downs“ şi aşa mai departe. Nu e un scenariu de Oscar, nu e niciun patetic articol de revistă despre insomniaci, e realitatea, chiar aşa a fost: fiindcă n-a mai putut dormi, Albert Scanlon a lucrat, până la sfârşit, ca paznic de noapte în docurile portului Manchester, universul acelade pasiune brută şi dezordine morală. A privit în continuu şi în urmă spre pista unui aeroport din Munchen şi lucruri de neînţeles. Se spunea despre el că a înnebunit, că ştie să tacă zile în şir, dar aceasta era desigur doar o sumă de neînţelegeri. 

historia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *