Istorie

Calendar ISTORIC 7 iulie: 1807 – Rusia s-a obligată să-și retragă trupele din Moldova dar nu s-a ținut de cuvânt

Prin articolul XXII al tratatului, Imperiul Rus se obliga să-şi retragă toate trupele din Valahia şi Moldova. Trebuie menționat că trupele ruse se aflau în principatele românești în cadrul războiului ruso-turc 1806-1812.

Rusia a ajuns să fie în război cu Franța susținînd militar armata Prusiei în lupta sa împotriva împăratului francez Napoleon Bonaparte. Înfrîngerea rapidă a Prusiei și ocuparea de trupele franceze a ducatului Poloniei au silit pe țarul Alexandru I să încheie acestă pace cu Napoleon.

În urma semnării tratatului de la Tislit, Rusia şi Franţa s-au aliat împotriva Angliei, ba mai mult și-au propus cucerirea și împărțirea între ele a Imperiul otoman, cu unele generoase „cedări” şi Austriei.

Pe frontul otoman, Rusia urma să semneze un armistiţiu la Slobozia (24 august 1807), care prevedea evacuarea trupelor ruseşti din Valahia şi Moldova.

Dar acest tratat nu s-a aplicat, întrucît ţarul Alexandru I a refuzat ratificarea lui, acuzîndu-l chiar pe generalul Meiendorf că a acordat condiţii prea favorabile Turciei.

Ostilităţile ruso-turce vor fi reluate în 1809. Anume în urma războiului ruso-turc de la 1806-1812 jumătatea estică a Moldovei, botezată în urma tratatului de pace ruso-turc printr-o escrocherie Basarabia, a fost cedată Imperiului Rus.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *