Cultură

Calendar ortodox 11 ianuarie 2021. El este Sfântul care a pus bazele vieții monahale

Calendar ortodox 11 ianuarie 2021. Cine a fost începătorul vieții de oște. În această zi, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, considerat începătorul vieții de oște. Acest sfânt a trăit în perioada secolelor V-VI. S-a născut în satul Mogarisos din ținutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi. Află, în cele ce urmează, care a fost povestea lui de viață.

Calendar ortodox 11 ianuarie 2021

Sfântul sărbătorit pe 11 ianuarie este considerat începătorul vieții de oște. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a intrat încă de tânăr la o mănăstire din Ierusalim. După ce a petrecut alături de pustnicul Longhin, s-a retras într-o peșteră din apropierea Bethleemului, unde timp de 50 de ani s-a hrănit doar cu ierburi sălbatice și legume.

Datorită vieții sale, aduna în jurul lui mulți ucenici. Sfântul Teodosie a ridicat o mănăstire lângă peștera în care viețuia, unde a pus bazele vieții monahale de obște. De aici și supranumele de „începător al vieții de obște“.

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a trecut la cele veșnice în jurul anului 529.

Troparul Sfântului Teodosie cel Mare

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Teodosie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Calendar ortodox 10 ianuarie 2021

Rugăciunea Sfântului Teodosie cel Mare era neîncetată, privegherea de toată noaptea, lacrimile din ochi totdeauna curgeau ca din nişte izvoare. El ţinea postul fără măsură, pentru că 30 de ani n-a gustat nici pâine, ci mânca numai fructe de finic, sau linte, sau ierburi şi rădăcini de pustie, şi de acelea foarte puţine, numai să nu moară de foame; iar sufletul neîncetat îşi hrănea cu cuvântul lui Dumnezeu, săturându-l cu dumnezeiasca râvnă.

Tot pe 11 ianuarie 2021, facem pomenirea:
– Cuviosului Teodosie din Antiohia;
– Sfântului Ștefan din Plachidiane;
– Sfântului Teodor;
– Arhimandritului Agapie;
– Sfântului Mucenic Mal;
– Cuviosului Vitalie;
– Cuviosului Teodosie, egumenul Mănăstirii Filoteu din Muntele Athos.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *