Eveniment

Călin Vieru: „Zilele de naştere ale poetului erau întâlnirile cu cititorii”

Născut pe 29 iunie 1965, la Chişinău, Călin Vieru, feciorul mai mic al lui Grigore Vieru, a absolvit Universitatea de Medicină din Moldova (1989) şi Universitatea de Studii Europene (2007). Timp de zece ani a lucrat în calitate de medic, iar în prezent este om de afaceri. În 2009-2010 a fost deputat în Parlamentul RM. Astăzi, cu ocazia zilei de naştere a marelui poet, când ar fi împlinit 77 de ani, TIMPUL a discutat cu fiul lui, Călin Vieru.

„Nu cred că pentru tata ziua de naştere era mai importantă decât atunci când era împreună cu copiii la o grădiniţă, cu elevii la o şcoală sau cu cititorii săi la vreo bibliotecă. Astfel, tata se năştea de fiecare dată, din nou. Anume aceste întâlniri erau zilele lui de naştere”, ne spune Călin Vieru.

De obicei, această zi poetul o petrecea în sânul familiei. Foarte multă lume venea să-l felicite şi să-i ureze sănătate.
Astăzi se împlinesc trei ani de când sărbătorim ziua de naştere a lui Grigore Vieru fără el. În acest răstimp s-a pregătit un monument al marelui poet, pentru înveşnicirea memoriei. Călin Vieru ne-a spus că acesta a fost deja finisat şi va fi instalat la mormântul poetului. Inaugurarea acestuia va avea loc de Sfintele Paşti sau imediat după sfintele sărbători. „Ne-a costat o avere. O parte din bani au fost acumulaţi din donaţiile făcute pe contul Fundaţiei „Grigore Vieru”. Îmi pare rău că s-au făcut multe speculaţii precum că am fi cerut bani de la Departamentul românilor de pretutindeni sau de aici, de la Chişinău. Repet pentru cei care se fac a uita: monumentul e făcut pe banii familiei noastre”.

În 2011 a apărut cartea preotului Sava Bogasiu de la Buzău „Sacrul în poezia lui Grigore Vieru”, iar la Iaşi – cea a tânărului filosof Paul Gorban – „Mişcarea în infinit a lui Grigore Vieru”. În Piaţa Charles de Gaulles din Bucureşti a fost dezvelit bustul poetului. Un bust a fost dezvelit şi la Ungheni, iar pe 27 martie 2012, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, va avea loc dezvelirea bustului scriitorului la Piteşti. Tot anul trecut, au apărut două cărţi pentru copii ale poetului: „Rândunică, rândunea” şi „Sunt curat ca ghiocelul”. La Chişinău şi la Iaşi a avut loc cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *