Externe

Cancelarul german Scholz: Singura cale pentru Putin este să-și recunoască înfrângerea în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz, la finalul summitului G7 din Bavaria, a declarat că presiunea occidentală asupra Rusiei sub formă de sancțiuni și alte restricții nu va face decât să crească, iar singura modalitate prin care Putin poate ieși din această situație este să admită eșecul său.

Scholz a subliniat că fiecare țară are dreptul de a-și alege propria cale de dezvoltare fără a fi amenințată de atacurile vecinilor săi.

Cancelarul a spus că atacul cu rachetă de ieri asupra unui centru comercial din Kremenciuk este o dovadă suplimentară a brutalității lui Putin față de populația Ucrainei.

În timpul summitului, țările G7 au convenit asupra unui număr de pași suplimentari dureroși pentru Rusia, inclusiv un embargo asupra achiziționării de aur rusesc.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a devenit „un terorist” care conduce un „stat terorist” și a cerut expulzarea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite. Într-o intervenție virtuală adresată consiliului de securitate al ONU, Zelenski a cerut ONU să înființeze un tribunal internațional care să investigheze „acțiunile ocupanților ruși pe pământul ucrainean” și să tragă Moscova la răspundere. Zelenski a spus că este nevoie de acțiuni urgente pentru a face Rusia să înceteze, afirmând că altfel „activitatea teroristă” a Rusiei se va răspândi în alte țări, evidențiind statele baltice și Polonia.

Scholz: Germania va avea cea mai mare armată convenţională din Europa

Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, după investiţii masive decise în urma invaziei ruse în Ucraina.

În prezent, alături de Statele Unite, Germania furnizează “cu siguranţă cea mai mare contribuţie” Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat liderul social-democrat într-un interviu acordat televiziunii publice ARD după summitul G7.

“Cea mai mare armată convenţională din Europa din cadrul NATO este pe cale să fie construită, iar acest lucru este important pentru capacitatea de apărare a NATO în ansamblu”, a adăugat el în cadrul acestui interviu.

În urma declanşării invaziei ruse pe 24 februarie, guvernul de la Berlin a anunţat crearea unui fond excepţional de 100 de miliarde de euro care are drept scop modernizarea armatei sale, Bundeswehr, ale cărei echipamente sunt învechite.

“Vom cheltui în medie între 70 şi 80 de miliarde de euro anual pentru apărare”, a adăugat el. “Şi Germania va fi atunci ţara care investeşte cel mai mult în acest domeniu”, a insistat el.

Pentru cea mai importantă economie europeană, este vorba despre asigurarea apărării teritoriului său şi îndeplinirea angajamentelor faţă de Alianţa Nord-Atlantica, prin realizarea obiectivului alocării în fiecare an a 2% din PIB-ul naţional pentru apărare.

Deblocarea a 100 de miliarde de euro pentru armata naţională constituie o schimbare majoră de direcţie pentru Germania, care în ultimii ani şi-a respectat cu greu angajamentele faţă de NATO în acest domeniu, atrăgând cu regularitate nemulţumirea Statelor Unite.

De la sfârşitul Războiului Rece, Germania a redus semnificativ dimensiunea armatei sale, de la aproximativ 500.000 la cât se cifra aceasta la reunificarea ţării în 1990, la doar 200.000 în prezent. Invazia Ucrainei a acţionat însă ca un electroşoc într-o ţară cufundată în pacifism după ororile regimului nazist. (

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *