Politică

Candu către Comisarul UE pentru comerț: Criza bancară cu care ne confruntăm este o provocare pentru noi

Discuțiile s-au referit la aplicarea prevederilor Acordului de Asociere și al celui de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, inclusiv în regiunea transnistreană, evoluțiile politice și criza bancară din țară.

Andrian Candu a menționat că Parlamentul a aprobat un Program legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE, ce urmează a fi implementat în perioada 2015-2016. Totodată, a fost aprobat și un Program legislativ pentru sesiunea de toamnă 2015, care prevede un șir de priorități legislative pentru dinamizarea procesului de integrare europeană a țării noastre, reforma justiției, lupta eficientă cu corupția și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

Potrivit Președintelui Parlamentului, implementarea acestor reforme ar conduce la recuperarea încrederii cetățenilor, a partenerilor de dezvoltare, precum și a investitorilor străini. Speakerul și-a exprimat încrederea că activitatea misiunii UE pe justiție în Republica Moldova va impulsiona procesul de reformă a justiției.

”Criza bancară cu care ne confruntăm este o provocare pentru noi. Investigațiile pe acest caz continuă și, împreună cu experți internaționali, căutăm soluții pentru a identifica persoanele vinovate și a recupera prejudiciul. Este important să modificăm și legislația pentru a nu admite repetarea unei situații asemănătoare, dar și pentru a crea un mediu investițional de încredere”, a declarat Președintele Parlamentului.

Andrian Candu a reiterat că Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European își vor extinde cooperarea în cadrul unui program de acțiuni pentru consolidarea capacităților instituționale în aproximarea și armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar. De asemenea, Speakerul a declarat că Parlamentul Republicii Moldova își propune să extindă cooperarea cu o serie de parlamente europene în cadrul unor proiecte de twinning pentru preluarea experienței și a bunelor practici.

La rândul său, Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström a subliniat că există o fermă determinare din partea UE de a susține Republica Moldova și a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, în pofida situației politice și economice dificile din țară.

”Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător oferă Republicii Moldova multe posibilități, dar continuarea reformelor de către
autoritățile de la Chișinău va oferi și mai multe oportunități cetățenilor moldoveni. Aplicarea DCFTA denotă o tendință pozitivă, dar există încă mult
potențial nevalorificat în exportul produselor moldovenești pe piața UE”, a menționat Cecilia Malmström.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *