Economie

Carburanții continuă să se scumpească. Precizările ANRE despre creșterea prețurilor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri ale carburanților pentru joi, 14 septembrie. Benzina se scumpește cu 10 bani, iar motorina cu 13 bani.

Astfel, mâine, un litru de benzină va costa 26, 45 lei, iar unul de motorină 23, 88 lei.

ANRE precizează că creșterea continuă a prețurilor la carburanți se datorează creșterii cererii în regiune a stocurilor globale mai reduse decât mediile ultimilor ani, dar și a capacităților tot mai limitate ale rafinăriilor în raport cu cererea produselor respective pe piață.

Astfel, pentru prima dată în 2023, cotația Platts la benzină a depășit brusc nivelul de 1.000 de dolari per tonă, iar cea la motorină este tot mai aproape de acest prag psihologic, în special după majorarea de peste 100 de dolari per tonă care s-a produs în ultimele două săptămâni.

Petrolul Brent a depăşit nivelul de 92 de dolari per baril și înregistrează un nou record de preț pentru 2023. Se întâmplă după ce Arabia Saudită şi Federația Rusă au continuat politicile de reducere voluntară a producției de 1,3 milioane de baril pe zi până la sfârşitul anului, factor multiplicat și de penuriile din Libia, care a închis temporar patru dintre terminalele sale de export de petrol din cauza unei furtuni devastatoare din estul țării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *