Carol I al României, 48 de ani de domnie: „Totul pentru ţară, nimic pentru mine”
Ziua Dinastiei – pentru că principele Carol I de Hohenzollern a ajuns la Bucureşti la 10 Mai 1866. Ziua Independenţei – pentru că pe 10 Mai 1877 domnitorul Carol I a semnat Proclamaţia de independenţă a Parlamentului.
Şi Ziua Regalitatii pentru că la 10 Mai 1881, România a fost ridicată la rangul de regat, un avantaj major într-o Europa monarhică.
Vineri, 10 Mai, Digi24 vă spune cine au fost regii României şi de ce independența a fost sărbătorită zeci de ani odată cu Ziua Regalităţii.
Primul rege din dinastia instalată în România în 1866 este Carol de Hohenzollern. Elita politică era convinsă că un principe străin va pune capăt luptelor pentru domnie dintre familiile boiereşti, va da ţării reguli stabile şi mai ales va strânge legăturile Bucureştiului cu toate marile cancelarii europene. Cerut de adunările ad-hoc încă din 1858, principele străin însemna pentru România secolului XIX ceea ce înseamnă Uniunea Europeană pentru România actuală.
În 48 de ani de domnie a făcut dintr-o provincie otomană o ţară europeană modernă, prosperă şi respectată: România.
Pe 10 mai 1866, la numai 27 de ani, prinţul Carol de Hohenzollern Sigmaringen urcă pe tronul ţării. În timpul domniei sale a apărut prima constituţie liberală care prevedea separarea puterilor în stat, independenţa justiţiei şi rotaţia partidelor la guvernare.
A condus personal trupele române în război, iar la 10 mai 1877 la Bucureşti a fost proclamată independenţa României şi Dobrogea a fost alipită.
Sub domnia Regelui Carol 1 a fost adoptată prima lege de organizare a armatei, a fost construită prima cale ferată spre Giurgiu, în 1869 şi a fost inaugurat Portul Constanţa şi cel de la Cernavodă.
Bucureştiul a fost modernizat şi a devenit un loc despre care străinii spuneau că este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa.
Tot sub domnia lui Carol 1 a fost introdus un nou sistem de iluminat cu gaz în tot oraşul şi s-au făcut lucrări pentru rectificarea cursului Dâmboviţei. Din 1872 au început să circule şi tramvaiele trase de cai, iar în 1882 a fost introdusă lumina electrică.
Întreaga domnie s-a caracterizat printr-o remarcabilă stabilitate politică. Carol 1 a fost un suveran sever, disciplinat, cu o moralitate impecabilă, un lider puternic care a avut permanent grijă de imaginea şi de influenţa României pe scena europeană.
În testamentul său, Regele Carol I şi-a reafirmat principiul după care a condus România: „totul pentru ţară, nimic pentru mine”.
Dupa cate am citit si am aflat cred ca ar fi fost mai potrivit sa scrieti … ceea ce ar fi trebuit sa insemne – in loc de – “ceea ce inseamna” >> Cerut de adunările ad-hoc încă din 1858, principele străin însemna pentru România secolului XIX … !? ceea ce înseamnă!? … Uniunea Europeană pentru România actuală!?. <<