Cât costă domnul doctor?!
An de an, medicina devine un domeniu aproape inaccesibil absolvenţilor fără o bază financiară solidă. Deşi oferă cele mai multe locuri la buget, facultăţile USMF „N. Testemiţanu” au şi cele mai scumpe contracte dintre toate instituţiile de învăţământ superior din RM. Numai în ultimii cinci-şase ani, la Facultatea de Medicină Generală preţul contractului s-a dublat, în 2010 acesta trecând de 17.000 de lei. Facultatea de Medicină Generală nu este, însă, cea mai scumpă, ea fiind devansată de Farmaceutică şi Stomatologie. În 2010, preţul contractului pentru un an de studii la aceste facultăţi a depăşit 18.000, respectiv 20.000 de lei. Cifrele pentru anul curent nu se cunosc, pentru că Guvernul încă nu a aprobat preţul contractelor pentru acest an de studii, dar tendinţa ultimilor ani e crescătoare.
Cum se stabilesc tarifele pentru Medicină şi de ce sunt motivate sumele atât de consistente? Olga Cerneţchi, prorector al USMF „N. Testemiţanu”, ne-a spus că preţul contractelor e justificat de multitudinea de materiale didactice şi tehnice puse la dispoziţia studenţilor. „Suma contractului constituie, de facto, preţul de cost al instruirii unui student la Medicină. Dacă, în alte instituţii de învăţământ, studenţii nu au nevoie decât de cretă şi tablă, aici, chiar din primul an, aceştia au nevoie de preparate anatomice, reactive, tehnică de calcul, programe specializate de studii. Şi la Stomatologie se lucrează cu materie foarte scumpă, precum freza şi mulajele, care costă o mulţime de bani”. Cât priveşte Farmaceutica, Olga Cerneţchi susţine că cele nouă tipuri de chimie învăţate necesită, la fel, sume enorme de bani.
Unii studenţi cu care am discutat mi-au spus însă că, din suma totală a contractului, doar aproximativ a cincea sau a şasea parte merge pentru acoperirea cheltuielilor ce ţin de materia primă folosită la studii – la Stomatologie, bunăoară, această cifră e de 3000 de lei din cei circa 20.000. Restul, probabil, e folosit pentru alte necesităţi ale Universităţi. Astfel, mulţi dintre cei care cred că vocaţia lor e medicina reuşesc să facă faţă acestor sume doar pentru că au părinţi care muncesc peste hotare…
Cei de la USMF spun că nu le îngrădesc tinerilor posibilitatea de a deveni medici, pentru că oferă cele mai multe locuri la buget. La Facultatea de Medicină Generală sunt, în acest an, 370 de locuri la buget, dintre care 15 pentru studenţii transnistreni şi 100 la contract. La Stomatologie se oferă în acest an 24 de locuri la buget şi 86 la contract, iar la Facultatea de Farmaceutică – 83 locuri la contract şi 23 la buget.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!