Actualitate

Catalogul „Manuscrise româneşti din secolele XIII-XIX în colecţii străine” a fost lansat la Chișinău

Ediția a fost îngrijită de academicianul Andrei Eșanu, doctorul în istorie Valentina Eșanu și şefa Secţiei carte veche şi rară a Bibliotecii Naţionale, Veronica Cosovan, responsabil de ediţie fiind Elena Pintilei, director general al BNRM.

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituţiei, Elena Pintilei, a menţionat că apărut recent la Editura „Știința”, volumul include un catalog de 337 de manuscrise cu conținut religios, beletristic și științific, slavono-române, române și latine, realizate în spațiul românesc sau de românii din diasporă în secolele XIII-XIX, care se păstrează în biblioteci, arhive și muzee din Rusia, Ucraina și Belarus.

„Ediția este însoțită de un studiu introductiv, o notă asupra ediției, bibliografie, indici și cuvinte-cheie. Lucrarea este destinată mediului academic universitar și tuturor celor care se interesează de valorile culturale din trecut ale românilor, risipite în lume. Volumul a fost recomandat pentru tipar de Consiliul ştiinţific al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii în cadrul programului pentru editarea cărţii naţionale”, a precizat Elena Pintilei.

În alocuţiunea sa, academicianul Andrei Eşanu, unul din îngrijitorii catalogului şi prefaţatorul ediţiei, a afirmat că Valentina Pelin a depus o muncă titanică pentru a descoperi şi descrie aceste manuscrise, adevărate valori ale culturii noastre naţionale, care în virtutea unor circumstanţe istorice au ajuns în colecţii străine. „Valentina Pelin a colaborat mult cu Biblioteca Naţională, iar ideea de a aduce acasă acest patrimoniu scris a fost lansată de către regretatul director al instituţiei, Alexe Rău”, a subliniat academicianul Andrei Eşanu.

La rândul său, doctorul în istorie Silvia Corlăteanu a afirmat că această carte se înscrie în tezaurul culturii naţionale şi universale, iar doctorul în istorie Igor Cereteu a constatat că ea este de o valoare care nu are asemănare. În context, istoricul de la Iaşi Elena Chiaburu a remarcat că această lucrare este „un frumos monument al culturii româneşti”, iar doctorul în istorie Maria Danilov a subliniat că o bună parte din patrimoniul spiritual al Moldovei medievale încă urmează să fie adus acasă.

Autoarea catalogului, Valentina Pelin, doctor în istorie, s-a născut în anul 1950, în satul Pârjota, raionul Râșcani. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de profesoară de limba și literatura română, paleograf superior la Arhiva Națională a Republicii Moldova, cercetător științific superior la Institutul de Lingvistică al Academiei de Științe a Moldovei şi de coordonator la Institutul de Istorie al AȘM. S-a stins din viaţă în 2006. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *