Catalogul „Manuscrise româneşti din secolele XIII-XIX în colecţii străine” a fost lansat la Chișinău
Ediția a fost îngrijită de academicianul Andrei Eșanu, doctorul în istorie Valentina Eșanu și şefa Secţiei carte veche şi rară a Bibliotecii Naţionale, Veronica Cosovan, responsabil de ediţie fiind Elena Pintilei, director general al BNRM.
Solicitată de MOLDPRES, directorul instituţiei, Elena Pintilei, a menţionat că apărut recent la Editura „Știința”, volumul include un catalog de 337 de manuscrise cu conținut religios, beletristic și științific, slavono-române, române și latine, realizate în spațiul românesc sau de românii din diasporă în secolele XIII-XIX, care se păstrează în biblioteci, arhive și muzee din Rusia, Ucraina și Belarus.
„Ediția este însoțită de un studiu introductiv, o notă asupra ediției, bibliografie, indici și cuvinte-cheie. Lucrarea este destinată mediului academic universitar și tuturor celor care se interesează de valorile culturale din trecut ale românilor, risipite în lume. Volumul a fost recomandat pentru tipar de Consiliul ştiinţific al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii în cadrul programului pentru editarea cărţii naţionale”, a precizat Elena Pintilei.
În alocuţiunea sa, academicianul Andrei Eşanu, unul din îngrijitorii catalogului şi prefaţatorul ediţiei, a afirmat că Valentina Pelin a depus o muncă titanică pentru a descoperi şi descrie aceste manuscrise, adevărate valori ale culturii noastre naţionale, care în virtutea unor circumstanţe istorice au ajuns în colecţii străine. „Valentina Pelin a colaborat mult cu Biblioteca Naţională, iar ideea de a aduce acasă acest patrimoniu scris a fost lansată de către regretatul director al instituţiei, Alexe Rău”, a subliniat academicianul Andrei Eşanu.
La rândul său, doctorul în istorie Silvia Corlăteanu a afirmat că această carte se înscrie în tezaurul culturii naţionale şi universale, iar doctorul în istorie Igor Cereteu a constatat că ea este de o valoare care nu are asemănare. În context, istoricul de la Iaşi Elena Chiaburu a remarcat că această lucrare este „un frumos monument al culturii româneşti”, iar doctorul în istorie Maria Danilov a subliniat că o bună parte din patrimoniul spiritual al Moldovei medievale încă urmează să fie adus acasă.
Autoarea catalogului, Valentina Pelin, doctor în istorie, s-a născut în anul 1950, în satul Pârjota, raionul Râșcani. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de profesoară de limba și literatura română, paleograf superior la Arhiva Națională a Republicii Moldova, cercetător științific superior la Institutul de Lingvistică al Academiei de Științe a Moldovei şi de coordonator la Institutul de Istorie al AȘM. S-a stins din viaţă în 2006.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!