Carte

Ce cărți citesc antreprenorii? Istorie, formare personală și clasicii literaturii universale

Am vorbit cu persoane care știu să prețuiască o carte și să-i înțeleagă adevărata valoare. Suntem bucuroși că ei au găsit timp să ne răspundă la întrebări, dar au fost și oameni de afaceri care ne-au rugat frumos să căutăm pe altcineva sau au recunoscut sincer că nu au văzut demult cartea în ochi. Am rămas, totuși, impresionați că cei care citesc, aleg cărți utile, interesante și captivante.

Cristina Frolov, directoarea Fabricii de vinuri „Castel Mimi”

Acum am terminat romanul „Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez. De când am copil, citesc mai mult cărți despre educație. Am citit „Copiii sunt din rai” de Dr. John Gray, o carte cu metode de educație pozitivă pentru a crește copii cooperanți și încrezători. Același autor a scris și best-sellerul „Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”. Citesc mai mult în engleză, ca să-mi împrospătez cunoștințele de limbă. De obicei citesc o carte serioasă, apoi o carte mai ușurică. Le alternez. Depinde foarte mult de dispoziție. Citesc mai mult seara, după ce îmi culc copilul, că în timpul zilei nu prea reușesc.

Valentin Frunză, fondatorul atelierului de încălțăminte „Valentin Frunză & Co”



Din 2009, de când m-am întors acasă și am început să fac pantofi, am citit foarte puține cărți, vreo două-trei. Înainte citeam mult mai mult. Dar am descoperit cărțile audio. În munca mea ele sunt foarte utile, pentru că mâinile îmi sunt ocupate, ochii – concentrați, dar urechile sunt totalmente libere. Lucrez într-o atmosferă de liniște, concentrare maximă și cărțile audio le ascult cu plăcere, împreună cu calfele mele. Decât să bârfim, mai bine ascultăm ce spun oamenii deștepți. Acum am intrat într-o perioadă de pasiune pentru istorie. Ultimele cărți pe care le-am ascultat sunt toate din domeniul acesta. Am ascultat volumul de memorii „Labirintul” de Walter Schellenberg”. Autorul a fost șeful serviciului de contra-spionaj al lui Hitler. Cartea aceasta mi-a adus aminte de renumitul serial rus „17 clipe ale unei primăveri” de Iulian Simionov. Nu sunt atât de pasionat de film, dar am găsit cartea în format audio și am ascultat-o. Mi-a plăcut foarte mult. E un scurt roman cu spioni. Recent am început să ascultăm cartea „Drevniaja Rusi i velikaia stepi” (Rusia străveche și marea stepă, trad. red.) de Lev Gumilev. Am citit multe cărți scrise de acest autor. Îmi place mult acest istoric, viziunea lui asupra istoriei, modul în care o tratează. Cunoscând biografia lui, sunt sigur că nu a fost influențat de careva factor politic.

Bineînțeles, mie îmi place foarte mult să deschid o carte, să aud răsfoitul paginilor, că sunt și eu meșter, îmi plac obiectele, îmi place să simt sub degete factura pielii. Așa și cu cărțile, îmi place mirosul unei cărți, să-i admir tiparul, albeața foii. Dintre cărțile tipărite am la îndemână un album de pictură moldovenească și o carte, pe care o consider, de căpătâi – „Ob istine, jizni i povedenii” (Despre adevăr, viață și comportament, trad. red.) de Lev Tolstoi. E o super carte, pe care cred că trebuie să o aibă toată lumea, dacă ar urma-o ar trăi altfel.

Irina Revin, directoarea companiei IT „Revin Pro”



Ultima carte citită de mine a fost „Mif o mnogozadacinosti” de Dave Crenshaw (din rusă, Mitul despre multitasking; titlul original The Myth of Multitasking: How „Doing It All” Gets Nothing Done). A doua carte a fost „Căderea” de Albert Camus și a treia „Infernul” de Dan Brown. Deci, am cuprins trei direcții: business, literatură clasică și un roman mai recent. Mă strădui să citesc nu mai puțin de o carte pe săptămână. Încerc să găsesc timp pentru lectură în fiecare zi. Nu contează genul: poate fi o carte ce privește domeniul meu de activitate, beletristică etc. Citesc în română și în rusă. Procur cărți tipărite și în forma electronică, care uneori sunt mai comode.

Elena Meseaţ, director Executiv al Asociaţiei Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM)


 
Întotdeauna încerc să găsesc timp pentru lectură, uneori măcar 10-20 de minute pe zi, dar mă strădui să citesc şi să savurez pe deplin aceste minute împreună cu fiecare carte. Ultimele 3 cărţi pe care le-am citit sunt : 1. Deoarece proza japoneză are un stil deosebit şi o filozofie aleasă, sunt pasionată de ea. M-a impresionat mult cartea lui Natsuo Chirino „OUT”, care a devenit un analog japonez al cărţii „Crimă şi pedepsă” de Dostoievski, un thriller psihologic. 2. „Leading Women: 20 Influential Women Share their Secrets to Leadership, Business and Life”, de Nancy D O”Reilly. Cartea a fost un cadou din partea Preşedintei Asociaţiei AFAM, Olga Melniciuc. E o culegere minunată de înţelepciune, sfaturi utile şi viziune asupra leadership-lui feminin. 3. Acum citesc o carte a lui Ruth Ozechi „A tale for the time being” („O poveste pentru prezent”, trad.red.). E proza japoneză care relatează despre căutarea sensul vieţii şi căutarea de sine.

Victoria Novac, fondatoarea magazinului „EduJoc”



Am citit chiar de două ori cartea lui Muhammad Yunus „Dezvoltarea Afacerilor Sociale”. M-a atras conceptul lui de afaceri sociale. Cartea aceasta m-a ajutat să cresc. Or, noi am lansat printre primele afaceri sociale din Republica Moldova. A doua carte este „Minți conducătoare” de Howard Gardner. E o carte despre liderii din politică, business și societate civilă care au influențat lumea. Citesc exemple clare și motivaționale, pentru că în familia mea nu e nimeni antreprenor, și lecturile mă ajută foarte mult, însușesc unii termeni, îmi dezvolt vocabularul de afaceri. A treia carte pe care am citit-o recent este „Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege” de Jacques Salome. De asemenea, mai am câteva pagini din cartea „Nuntă în cer” de Mircea Eliade. De obicei citesc două sau trei cărți în paralel. Când citesc o carte și văd că nu mă pot concentra sau nu o înțeleg, o schimb cu alta sau o închid și privesc un serial. Am încercat să citesc și online, să ascult și cărți audio, dar totuși o carte obișnuită îmi pare mai comodă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *