Social

Ce facem cu 6.000 de tone de pesticide?

„Pesticidele sunt depistate întâmplător în timpul construcţiei unei case sau extragerii resurselor minerale", a afirmat astăzi responsabila pe proiectul de evacuare a pesticidelor din cadrul Ministerului Apărării (MA), Mariana Grama, în faţa grup de presă. „Iată un exemplu: la 640 m distanţă de râul Nistru, în cariera de nisip, au fost depistate circa 20 de tone de pesticide. Întâlnim cazuri când locuitorii depozitează substanţele periculoase în hambarele proprii. O altă problemă este şi faptul că butoaiele în care se ţin aceste substanţe ruginesc. Astfel, depozitele devin adevărate focare”, a mai spus M. Grama, menţionând că, în Criuleni şi Taraclia, şi pereţii depozitelor se prăbuşesc sau sunt furaţi de cei care doresc să folosească materialele de construcţii.

Reprezentantul MA a menţionat că cel mai bine amenajat depozit se află în localitatea Dănceni din municipiul Chişinău, afirmaţie combătută însă de participanţii la discuţii, care au declarat că în apropierea satului se simte un miros puternic de pesticide.

Viceministrul Mediului, Corneliu Mârza, a declarat că pesticidele uzate trebuie nimicite în instalaţii speciale cu filtre. „Pentru aceasta însă e nevoie de sume enorme. Totuşi, noi facem paşi importanţi în această direcţie”, a afirmat viceministrul, menţionând exemplul unui grant în valoare de 500 de mii de euro acordat R. Moldova de Guvernul Cehiei pentru nimicirea pesticidelor din trei raioane ale republicii.


Harta depozitelor de pesticide din RM, Sursa: chimicale.wordpress.com

Potrivit profesorului Anatol Tărâţă, şef de laborator la AŞM, cea mai mare cantitate de pesticide se află sedimentate în resursele subacvatice. „Acestea au ajuns acolo din cauza erodării solului. Administraţiile publice locale ar trebui să acorde o atenţie mai mare informării populaţiei despre pericolul pesticidelor pentru sănătate”, consideră A. Tărâţă.

În timpul Uniunii Sovietice pe teritoriul Republicii Moldova au fost utilizate peste o jumătate de milion de tone de pesticide, dintre care peste 22 mii tone au fost interzise în 1970, în conformitate cu Convenţia de la Stockholm. La începutul anilor 90, Institutul de Meteorologie Experimentală atesta că 60% din suprafaţa arabilă a ţării fusese contaminată cu pesticide, concentraţia cărora depăşea în unele regiuni de 50 de ori nivelul admisibil. În acelaşi timp, Centrul pentru Medicină Preventivă semnala existenţa unor reziduuri de pesticide în roşiile (56%) şi strugurii (40%) recoltaţi în Republica Moldova. Începând cu anul 2004, cu suportul statelor NATO şi altor organizaţii internaţionale, au fost evacuate 1.300 tone de pesticide, iar altele aproximativ 2.000 tone au fost centralizate în depozite securizate.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *