Actualitate

Ce facem cu poliţia?

Poliţia este un atribut important al statului de drept, care are în sarcină garantarea siguranţei vieţii cetăţenilor, asigurarea pe această cale a condiţiilor necesare pentru dezvoltarea şi prosperarea ţării. În contextul parcursului european al Republicii Moldova, Guvernul a iniţiat reformarea Ministerului Afacerilor Interne, având drept scop ridicarea eficienţei activităţii subdiviziunilor lui, asigurarea unei
deschideri faţă de societatea civilă şi a unei conlucrări benefice cu populaţia.

Apreciem în mod deosebit colaborarea cu cetăţenii, cu alte instituţii ale statului şi suntem convinşi că şi pe viitor veţi depune eforturile necesare pentru ca această colaborare să primească noi valenţe, întru asigurarea securităţii şi consolidarea statalităţii R. Moldova. Vă aducem mulţumiri şi recunoştinţă pentru munca pe care o desfăşuraţi în beneficiul liniştii cetăţenilor, pentru devotamentul de care daţi dovadă, pentru responsabilitatea cu care trataţi meseria Dumneavoastră.

Permiteţi-mi, cu ocazia acestei frumoase sărbători, să doresc colaboratorilor de poliţie, veteranilor şi studenţilor, viitori ofiţeri de poliţie, bunăstare şi mari succese în plan profesional şi personal.

P.S. la un mesaj guvernamental:

Ce facem cu poliţia?

Ziua Poliţiei naţionale este un eveniment demn de luat în seamă, ţinând cont de faptul că poliţia din ţara noastră este privită diferit de societate. Totodată, aceasta, adică poliţia, stă la baza mai multor fenomene – corupţia, respectarea legii, combaterea criminalităţii etc. Nu degeaba Georgia a început cu reformarea acesteia, iar rezultatul e uimitor…

Şi în RM se vorbeşte de mai mult timp despre necesitatea reformei în acest sector, însă rezultate vedem mai puţine sau chiar deloc. Poate cu excepţia reparaţiei faţadei clădirii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Ştiu că există poliţişti care merită să fie respectaţi şi în faţa cărora să-ţi scoţi pălăria, însă sunt foarte puţini, chiar dacă sondajele de opinie arată că poliţia se bucură de cea mai puţină încredere din partea moldovenilor şi că e coruptă.

Duminică seară, la Mesager a fost difuzat un reportaj despre Ziua poliţiei, în care oamenii de pe străzile Chişinăului erau întrebaţi cum ar trebui să arate un poliţist de încredere. Am constatat, din păcate, că reformarea poliţiei, aşa cum ne-o dorim sau cum ne-o imaginăm, nu va avea loc atâta timp cât noi, cetăţenii acestei ţări, nu vom şti cu adevărat ce aşteptăm de la această reformă. Răspunsurile intervievaţilor de către reporterul de la „Moldova-1” erau cel puţin banale, copilăreşti: „Un poliţist trebuie să fie bun”, „…să spună mereu adevărul”, „Când noi chemăm poliţia, să vie la timp”. Pe de o parte, au dreptate aceşti cetăţeni. Pe de alta, ei uită sau poate se tem să spună tranşant că poliţiştii, toţi fără excepţie, începând cu ministrul de Interne, trebuie să respecte legea şi cetăţeanul. Că reforma MAI va avea succes numai atunci când va avea loc schimbarea mentalităţii, iar aceasta odată cu schimbarea cadrelor cu altele – inteligente, competente şi responsabile. Astfel încât corupţia, criminalitatea, fărădelegea, cel puţin la nivelul populaţiei de rând, să dispară. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *