Ce lucrări poţi face în grădină, în noiembrie
Lucrări generale în grădină, în noiembrie
În prima perioadă din noiembrie poţi curăța în continuare frunzele din grădină şi poţi realiza compostul. Acoperă-l pentru a-l proteja de ploi, altfel nutrienţii din el vor fi nutralizati de apa ploilor.
Înlătură resturile şi frunzele bolnave şi infestate. Curăță patul de petale al trandafirilor. Înlătură fructele uscate din pomii fructiferi şi pe cele scuturate. Fructele şi frunzele plantelor fructifere sunt atractive pentru insecte şi dăunători. Curăţarea grădinii elimină aceste riscuri şi facilitează dezvoltarea sănătoasă a plantelor în primăvară.
Noiembrie reprezintă o perioadă bună pentru a curăța, ascuţi sau a da cu ulei instrumentele de grădină. Le vei avea curate şi funcţionale în primăvară, pentru primele lucrări. Depozitează-le înăuntru, niciodată în aer liber, deoarece frigul iernii le va distruge.
Tot la sfârşit de toamnă se pot sădi plante perene şi legume pentru sezonul rece. Se pot însămânţa seminţe de flori sălbatice, se plantează usturoi, trandafiri, frezii, crini, anemone, amaryllis, cale etc.
În zilele în care nu plouă încă abundent, se pot uda arborii şi arbuştii, până înainte de îngheţ. Arborii tineri pot fi înfăşuraţi cu un ambalaj din sârmă în jurul trunchiului pentru ca acesta să nu fie ros de către şoareci. Inspectează copacii pentru ca aceştia să nu fie atacaţi de viermi şi alţi dăunători. Elimină-i de acum, pentru a evita dezvoltarea şi răspândirea acestora primăvara viitoare.
Atunci când culegi şi depozitezi legumele şi fructele din grădină, trebuie să fii atent la modul în care le depozitezi. Nu păstra niciodată merele şi perele alături de legume, deoarece etilena din fructe afectează legumele care se vor strica şi vor dezvolta mirosuri.
După ce pământul a îngheţat, se face mulcirea pentru plantele fructifere mici precum căpşunul. Pentru mulcirea căpşunului se pot folosi paie, talaş, deşeuri lemnoase sau folie de plastic.
Plantează florile preferate în ghivece. Violetele africane pot fi puse în ghivece mici. Aceste ghivece pot avea o treime din diametrul plantei. Aşază-le la o fereastră care dă spre sud, pentru a le asigura necesarul de lumină pe timpul iernii. Ţine cyclamele în ghivece, într-un loc răcoros, la lumină şi udă-le la bază, nu în partea superioară. Astfel, vei evita ca frunzele să îngălbenească.
Protejează ghivecele care nu rezistă la frig cu ajutorul unor folii de plastic cu bule de aer. Înfăşoară-le bine, pentru ca acestea să nu se fisureze din cauza temperaturilor scăzute. Aruncă ghivecele şi recipientele deteriorate, pentru a proteja plantele.
Dacă ai căsuţe pentru păsări, acum este momentul să le pregăteşti pentru ca acestea să adăpostească zburătoarele pe timpul iernii. Curăță-le bine, prinde-le în grădină şi lasă-le apă şi mâncare.
gradina.acasa.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!