Ce mănânci şi ce nu mănânci dimineaţa
Ca trebuie să mănânci
Ouăle fierte sunt ideale pentru prima masă. Mai mult de două ouă însă înseamnă, de fapt, un exces de proteine care, în loc să te energizeze, te va face să te simţi îngreunat şi vei avea o stare de somnolenţă de care nu ai nevoie la primele ore ale dimineţii.
Peşte sau pui – un şniţel din piept de pui este perfect pentru un mic dejun sănătos.
Nu uita de fructele de dimineaţă sau de sucul natural, ideale pentru acest moment al zilei. Grepfrutul, portocalele şi lămâile sunt cele mai potrivite pentru a fi consumate dimineaţa. Nutriţioniştii francezi sunt de părere că un organism sănătos are nevoie de până la nouă fructe consumate zilnic, începând de la micul dejun.
Dacă preferai şunca, o poţi înlocui cu ciuperci delicioase, pregătite la cuptor cu puţin piper şi ceapă. Sunt la fel de hrănitoare, dar mult mai sănătoase pentru a fi consumate la prima oră.
ATENŢIE!
Cea mai frecventă greşeală, care te poate costa ratarea unui mic dejun sănătos, este înlocuirea lui cu o simplă ceaşcă de cafea. În timp vor apărea durerile de stomac şi vei fi predispus să faci gastrită şi chiar ulcer.
Ce trebuie să nu mănânci
Poţi rata un mic dejun sănătos dacă faci abuz de sare şi zahăr, dacă grăsimile nesănătoase sunt consumate încă de la prima oră sau alegi alimente cu un conţinut caloric scăzut. Aşadar, evită să consumi cereale foarte dulci la micul dejun. Mai mult, dacă optezi pentru o cană de ceai sau lapte, lasă deoparte zahărul sau mierea.
Hamburger – nu te opri la primul fast-food în drum spre serviciu sau scoală pentru a-ţi cumpăra unul. Nu e bine să mănânci hamburger dimineaţa deoarece furnizează energie doar aparent. În realitate, vei avea o digestie greoaie, pentru că ficatul va prelucra greu carnea tocată şi conţinutul plin de lipide.
Brioşele, pateurile, cornurile cu ciocolată – din cauza conţinutului mare de zăhar, aceste produse de patiserie nu sunt recomandate dimineaţa celor care doresc să slăbească. Pot fi consumate ocazional şi nu sunt interzise copiilor care au un metabolism rapid.
Gogoşile – pe lângă faptul că au un conţinut mare de zahăr, gogoşile sunt prăjite, au calorii multe şi tot atât de mulţi compuşi toxici eliberaţi în timpul procesului de prăjire. De aceste produse ar trebui să se ferească persoanele cu probleme de greutate.
Prăjiturile sunt de evitat, în special cele cu cremă. Dacă totuşi simţi nevoia de a mânca dulciuri la micul dejun, este mai bine să alegi derivatele din fructe, cum ar fi salatele, compoturile şi tartele.
Ruladele – fie că sunt cu cremă, deci se încadrează la capitolul dulciuri, fie că sunt mezeluri, fie ele chiar şi de pui sau curcan, sunt nesănătoase deoarece conţin grăsimi ascunse şi au multe calorii.
Chiftelele, zacusca, omletele sunt alimente grele, care încarcă mult tubul digestiv, dau stare de somnolenţă şi au un indice glicemic ridicat, ceea ce face ca senzaţia de foame să apară la scurt timp după micul dejun.
SFAT!
Nu tăia prea multe felii de pâine la prima masă. Doar două felii prăjite sunt ideale pentru un mic dejun sănătos, care îţi asigură un plus de energie în fiecare zi.